Extra Muros

IN HET SPOOR VAN DE GOLDEN RIVER

In Texture ontdek je het boeiende verhaal van de Golden River. Vanaf het midden van de 19de eeuw wordt de vlasbewerking de belangrijkste nijverheid in de Leievallei: duizenden arbeiders roten, brakelen en zwingelen het vlas en winnen zo de textielvezels uit de halmen. Het kloppend hart van de vlasindustrie lag in deze regio. En dat laat zijn sporen na. Ook in het landschap vind je nog tal van sporen van de vlasnijverheid die de Leiestreek grote welvaart heeft gebracht. We nodigen je graag uit om dit erfgoed zelf al wandelend of fietsen te gaan ontdekken.

PREETJES MOLEN

Preetjes Molen is letterlijk uniek: het is de enige bewaarde zwingelmolen in Europa. Aanvankelijk gebeurt dat zwingelen met zeer eenvoudige werktuigen, maar rond 1850 wordt dit gemechaniseerd: een paar zwingelplanken worden op een draaiend rad gemonteerd dat met de voeten wordt aangedreven. Het duurt niet lang voor iemand op het idee komt om die zogenaamde stermolens op windkracht te laten draaien. Rond 1870 staan er in Heule alleen al tien zwingelmolens.

Preetjes Molen wordt in 1866 gebouwd door Ivo Deprez - vandaar de naam - en doet dienst tot 1914. In de jaren negentig volgt een grondige restauratie en worden de molen en omgeving beschermd als dorpsgezicht. Vandaag is Preetjes molen het enige nog werkende exemplaar in Europa. Je kan hem iedere derde zondag van de maand bezoeken.

BEZOEKEN

Het molenerfgoed is veel meer dan de bouwwerken alleen. Ook het beroep van molenaar en alle kennis daarrond zijn minstens even indrukwekkend. Hij is een echte ambachtsman die jarenlang moet leren om zijn molen te bedienen op het ritme van de natuur, met aandacht voor de omgeving en techniek. De molenaar van Preetjes Molen staat jou graag te woord.

 

Adres: Hoge Dreef, Heule. Het fietsnetwerk Leiestreek West komt hier voorbij.

Open: iedere derde zondag van de maand van april tot en met oktober van 14 tot 17 uur | gratis

Meer info: Preetjes molen‎