Texture prikkelt

Rondleiding voor mensen met dementie

Texture Prikkelt is een aanrader voor bewoners met dementie van een woonzorgcentrum. Maar evengoed is het een ideale uitstap voor nog thuiswonende mensen met dementie en hun partner of buddy. Deze rondleiding is uniek in Vlaanderen.

Prikkels en interactie

De Wonderkamer van Texture is de plek waar de bezoeker de toepassingen van vlas ontdekt door zelf te voelen, te proeven, te ruiken en te horen. Precies die zintuigelijke aanpak maakt deze zaal aantrekkelijk voor mensen met dementie. Tijdens de rondleiding neemt de begeleidende gids rustig de tijd om samen met hen alles goed te bekijken, te proeven, te voelen. Alle zintuigelijke prikkels roepen een herkenning, een herinnering of een emotie op. De gids is extra attent voor alle reacties van de bezoekers. Ze krijgen de kans om hun verhaal te vertellen, hun inbreng telt mee. Precies die interactie maakt dat TEXTURE PRIKKELT helemaal anders is dan een gewone rondleiding.

Comfort en rust

Door de kleine groepjes (max. 5 mensen met dementie/max. 5 begeleiders) is er ook voldoende aandacht voor persoonlijk onthaal, het nodige comfort en rust. Halverwege de wandeling wordt een rustig momentje voorzien. We beperken de duurtijd tot 1 uur zodat het zeker niet te vermoeiend of inspannend wordt. Humor is nooit veraf, want het vlasverhaal kent nu eenmaal heel wat leuke anekdotes.

Deze rondleiding vindt alleen plaats op de meest kalme momenten, namelijk op een woensdag- of vrijdagnamiddag. Zo vermijden we de drukte van onder meer klassen die een educatief pakket volgen in het museum.

Gratis ticket

Texture gelooft in de maatschappelijke rol van erfgoedinstellingen. Daarom bieden we de toegang voor deelnemers en begeleiders graag gratis aan. Je betaalt alleen de kostprijs van de gids.

Praktisch
Woensdag of vrijdag, telkens van 14u tot 15u OF 15u tot 16u
Toegang gratis voor deelnemers en begeleiders
Gids € 85 

Reserveren: twee weken vooraf via texture@kortrijk.be of 056 27 74 70 

De rondleiding en de gidsenopleiding werd gerealiseerd door Texture i.s.m. partners uit de welzijns- en erfgoedsector. Met dank aan OCMW Kortrijk, Gidsenkring Kortrijk, Expertisecentrum Sophia Kortrijk, Het Ventiel en VIVES Kortrijk.