TEXLAB#2 Pigeon Service

Ontwerp: Christien Meindertsma
Productie: Secrets of Linen (Jos Vanneste), Harelbeke

De Nederlandse designer Christien Meindertsma ontwierp voor Texture een permanente installatie met een ca. 200 getufte duiven die overal in Texture verspreid zijn. Haar inspiratie waren de reis- en spionageduiven die tijdens de Eerste Wereldoorlog opgesloten zaten in het gebouw van de Linen Thread Company, vandaag Texture. Ze werkt hiervoor samen met het familiebedrijf Jos Vanneste dat onder de naam Secrets of Linen tapijten in vlas produceert. 

Het verenkleed van elke duif is opgebouwd uit een andere soort linnen garen. Door de tufttechniek op meerdere manieren toe te passen zijn verschillende eigenschappen van het linnen - zoals kleur en glans - te zien. Elke vogel is een experiment met verschillende pool hoogtes, gesneden en ongesneden om het verenkleed zo mooi mogelijk na te bootsen. Alle duifjes samen tonen een mooie staalkaart van garensoorten en tuftmogelijkheden.

Vrijwillige handen

Elke duif bestaat uit 1 stuk en machinaal toenaaien was onmogelijk. Vele bekwame vrijwillige handen van onder meer de dames van het Kortrijkse kantatelier naaiden de duifjes nauwkeurig in elkaar. Ook de binnenkant verwijst naar het vlas: de vulling is 100 % lijnzaad. De naaisessies vonden plaats in de zomerbar raBarber op Overleie en in het Erfgoedhuis.

Reisduif, spionageduif en de reizende vlasvezels

De linnen reis- en spionageduiven vertellen zowel het historische verhaal van de reisduiven die in het gebouw verbleven als het verhaal van de reis van de vlasvezels. Het gebouw zelf was vroeger onderdeel van de vlasroute en de producent van de getufte karpetten en garens – Jos Vanneste – speelt een belangrijke rol in de hedendaagse route van het vlas. Bij elke duif komt informatie over hoeveel km de duif (lees: de vlasvezel) ‘in de veren heeft’. Het ene garen heeft bijvoorbeeld een route vanuit Normandië naar China en terug afgelegd, een andere is dichterbij gebleven en bijvoorbeeld in België verbouwd en verwerkt. De ene duif heeft 300 km achter de rug, een andere 3000 km...  De verschillende vlasgarens afkomstig van spinnerijen in heel de wereld vertellen iets over de huidige markt van producenten in een geglobaliseerde wereld.

Duif als souvenir

In de museumshop zijn leuke geweven versies van de linnen reis- en spionageduiven te koop. Mét enveloppe met briefje om jouw geheime boodschappen te verzenden: een mooi souvenir van een bezoek aan Texture.  Het linnen (vijf weefsels) is afkomstig van twee verschillende vlasweverijen in de regio.

Te koop in de shop, vanaf 44 euro/stuk.