verzamelaars

Texture vertrekt vanuit de collecties van twee gedreven verzamelaars.

Bert Dewilde startte in de jaren zestig met een educatieve verzameling vlaswerktuigen en bouwde deze stap voor stap uit tot een unieke collectie in Europa. Deze collectie lag aan de basis van het Vlasmuseum in Kortrijk (1982) en werd later uitgebreid met een collectie kant en linnen (1998). In deze collectie bevinden zich onder meer een slijtmachine en zwingelturbine (1937) die door Vlaanderen opgenomen werden in de topstukkenlijst.

Joseph de Bethune, een telg uit een familie linnenhandelaars, legde een indrukwekkende textielverzameling aan. De collectie lag aan de basis van het museum voor Oudheidkunde en Sierkunst in Kortrijk (1879) en werd vooral aangevuld op vlak van damast en kant. In de collectie bevinden zich onder meer de internationaal gerenommeerde Kortrijkse damasten.

bibliotheek Kortrijk - Collectie Texture

Wil je je, naast een bezoek aan Texture, verder verdiepen in boeken over vlas en textiel? Dan kan je hiervoor terecht in de leeszaal van de Kortrijkse hoofdbibliotheek. De boekencollectie omvat zo’n 2.200 informatieve werken en enkele romans. Let wel, de werken kunnen enkel ter plaatse geraadpleegd worden.

Erfgoedinzicht

Op erfgoedinzicht kan je je verder verdiepen in de collectie van Texture. Ontdek de diversiteit en het verhaal van onze stukken. Op deze manier leg je vanzelf linken met boeiende museale collecties uit Oost- en West-Vlaanderen.


De Beeldbank Kortrijk

De Beeldbank Kortrijk bevat meer dan 1.300 foto’s en films. Je ontdekt er foto’s, zowel van TEXTURE als van particuliere verzamelaars. Bewonder hun passie voor vlas en krijg beeld per beeld meer inzicht in het boeiende verhaal van de Golden River. 

Immaterieel vlaserfgoed

Het vlasverleden van de regio is nog bij veel mensen aanwezig als immaterieel erfgoed. Wie ooit in het vlas gewerkt heeft, weet er nog veel over te vertellen. Het project vlasparlee geeft je een idee hierover. Bovendien gebruikten de vlassers specifieke termen, die niemand nog kent. Ook die kan je er terugvinden.