Cyanotypie tijdens museumzondag in Texture

zondag 4 juni 2023
van 13u00 tot 17u00

Blauwdruk van planten

Dit voorjaar bouwen Danny Veys en Francis Soenen een kano in vlascomposiet in het museum. Daarmee zullen ze in juni -ongeveer rond de langste dag van het jaar- de Leie afvaren van de bron tot de monding. 

Danny en museummedewerker Ariane Heystraeten nemen je vandaag echter mee op stap LANGS de Leie. Ariane maakt inkt uit wilde planten voor op stof en papier. Danny is fotograaf, gespecialiseerd in analoge technieken. Hun tocht langs de Leie zal hij vastleggen in verschillende artistieke interpretaties. 

Tijdens deze workshop experimenteren we samen met fotografische afdrukken van planten. Dat doen we met ‘cyanotypie’, een vroeg fotografisch proces rechtstreeks op papier, waarbij na ontwikkeling een cyaanblauwe afdruk ontstaat. We gaan samen op zoek naar interessante planten en experimenteren met deze eenvoudige fototechniek, die ook bekend staat als blauwdruk.

We spreken af om 13u aan de ingang van Texture, maken van daaruit een wandeling langs de Leie en gaan ter plaatse aan de slag. 

Docenten

Danny Veys is fotograaf, docent fotografie aan LUCA School of Arts en gepassioneerd avontuurlijk kanovaarder. Hij peddelde al eens 24 uur rond het Buda-eiland voor levensloop 2019 in Kortrijk. De voorbije jaren maakte hij samen met Francis Soenen verschillende langeafstandstochten in Europa en Canada. In 2023 bouwen ze in Texture hun eigen kano in vlas en varen er de Leie mee af van de bron tot de monding. Lees HIER meer over dit bijzondere project.

Ariane Heystraeten (www.draadvanariane.be) staat in voor de creatie- en innovatieprojecten bij Texture. Ze studeerde Textielontwerp en is geïntrigeerd door textiele handelingen, hedendaags ambacht en natuurlijke materialen. Die verzamelt ze het liefst in het wild tijdens lange wandelingen, maar sinds 2021 kweekt ze ook haar eigen verfplanten op het veld. Ze neemt je graag mee op een ontdekkingstocht naar kleuren uit de natuur.

Praktisch

Wanneer: zondag 4 juni 2023, van 13u00 tot 17u00
Prijs: € 5. Wij voorzien alle werkmateriaal. Draag gemakkelijke schoenen om mee te wandelen en kleed je naar het weer. Heb je een UiTPAS met kansentarief, dan geniet je van 80% korting op deze activiteit. 
Wie: Je bent 15+, creatief en je hebt groene of zijn het nu blauwe vingers ;). Wees snel, er kunnen maximum 10 deelnemers inschrijven. Geen voorkennis vereist.

ONLINE INSCHRIJVEN VOOR WORKSHOP CYANOTYPIE

Inschrijven voor onze workshops doe je bij voorkeur online. Ondervind je problemen bij het inschrijven? Check dan zeker de tips om snel aan de slag te gaan met de webshop op de website van stad Kortrijk. Je mag natuurlijk ook met ons contact opnemen. Stuur een mail naar texture@kortrijk.be of bel 056 27 74 70. We helpen je graag verder!  

Cyanotypie tijdens museumzondag in Texture

Wist-je-vlasje: Elke eerste zondag van de maand is museumzondag in Texture. Dit betekent dat je die dag het museum gratis kan bezoeken... maar er is méér! Op museumzondag kan je ook proeven van onze museumwerking, in de vorm van een workshop, een performance, een installatie, enzovoort. Kortom, museumzondag in Texture is gegarandeerd een belevenis!