Dag van de Wetenschap in Texture

Textiel verven met planten: van middeleeuwse vondst tot kleurrijk vestje
zondag 27 november 2022 tussen 14 en 17 uur
GRATIS

Wist je dat er bij archeologische opgravingen vaak resten van planten gevonden worden? Die kunnen ons heel wat leren over het gebruik van planten in het alledaagse leven van mensen in het verleden.

Voor de Dag van de Wetenschap komt Lien Speleers, archeobotanist bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, vertellen over haar werkmethode en in het bijzonder over archeobotanische resten van planten die gebruikt werden bij de productie van textiel. Ze toont jullie de middeleeuwse resten van verschillende verfplanten, weverskaarde, vlas en hennep die honderden jaren in de bodem bewaard bleven en afgelopen jaren werden gevonden bij opgravingen in Brussel.

Bekijk deze plantenvondsten door de microscoop en verf nadien zélf een stukje stof met verfplanten in ons doe-lab.

Gesprek met Lien tussen 14u en 14u30 EN tussen 15u30 en 16u
Doe-lab doorlopend tussen 14 en 17 uur

Deze activiteit, in het kader van Dag van de Wetenschap, is gratis. Drop in, drop out. Let wel, een museumbezoek blijft betalend. 

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid en is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Het jaarlijkse evenement – dat inmiddels aan de 12e editie toe is – wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.