BELANGRIJKE MEDEDELING: De Vlaamse regering nam op 27/10/20 de beslissing om alle cultuurhuizen te sluiten. Deze harde beslissing is een bijkomende maatregel om de 2de golf van de corona pandemie in te dijken. Ook museum Texture, inclusief onze tijdelijke tentoonstelling Dark Uncles, is op heden tijdelijk gesloten en dit alvast tot en met zondag 13 december 2020. Had u reeds een ticket geboekt? Onze collega's zullen u hieromtrent contacteren. Dank voor uw geduld. Volg ons op sociale media (Facebook, Twitter of Instagram) en wees zo als eerste op de hoogte van wijzigingen. Zorg goed voor elkaar en voor jezelf. 

 

DARK UNCLES

De kunst van het borduren

"A man without history or a people that forgot its past will have no choice but to disappear...". Dit citaat van de bekroonde Japanse regisseur Hayao Miyazaki loopt als een rode draad doorheen de allereerste solo-show van de jonge Belgische kunstenaar Klaas Rommelaere (°1986).

Rommelaere graaft in ‘Dark Uncles’ naar de wortels van zijn verleden. Hij spoort zijn eigen geschiedenis op en brengt ze met naald en draad tot leven. Rommelaere borduurt van ’s ochtends tot ’s avonds. En samen met 90 medemakers (de zogenaamde ‘madammen’) in heel Vlaanderen werkte hij aan een stoet die een ode is aan alle mensen die voor hem belangrijk zijn. Een totaalinstallatie met levensgrote poppen en vlaggen, naast een laan met geborduurde totems en een reeks wandtapijten.

Rommelaere studeerde in 2013 af als modestudent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en liep stage bij Henrik Vibskov en Raf Simons. Toch koos hij al snel voor de beeldende kunsten, maar wel met traditionele ambachten. Zijn beeldtaal is zowel geworteld in het alledaagse van zijn leven als in de popcultuur: citaten uit films of animaties worden vermengd met interpersoonlijke observaties en ervaringen.

Rommelaere is in vele opzichten een opmerkelijke kunstenaar. Hij gebruikt traditionele ambachten die kunde en tijd vergen en combineert ze met een open, innovatieve en creatieve blik. Hij past in dat opzicht perfect bij een museum als Texture, dat zich profileert als een open huis op het snijpunt van erfgoed, ambacht en innovatie. Rommelaere gebruikt ook vlas voor de poppen, de borduurwerken en de totempalen, waardoor de link met het museum nog prominenter is.

Wie het werk van Klaas Rommelaere wil bezichtigen, kan van 3 oktober tot 31 januari 2021 terecht in Texture Kortrijk.
LET OP! TIJDELIJK UITGESTELD! Een online ticket boeken voor de periode t.e.m. 13 december 2020 is op dit ogenblik niet mogelijk.

BOEK JE TICKET

Dark Uncles maakt deel uit van WONDER, een gloednieuw stadsfestival in Kortrijk. WONDER is het antwoord op het uitstel van het stadsprogramma van de Biënnale Interieur. Creativiteit, optimisme, design en verwondering staan een maand lang (15 oktober - 15 november) centraal in een parcours dat langs verschillende plekken in de stad Kortrijk loopt en dat inwoners en bezoekers op een coronaproof manier wil inspireren.