Davidsfonds Academie in Texture

Donderdag 2 februari 2023
van 13.00 - 17.00

Annik Adriaenssens vertelt hoe vlas- en linnenproducten uit Kortrijk in de 18de eeuw de weg vonden naar alle hoeken van de wereld. En kunnen we hedendaagse ondernemingen vergelijken met die toenmalige linnenhandelaars?

Vlas en linnen als handelswaar. Motor voor ondernemen in Zuid-West-Vlaanderen

De vlasbewerkers in de streek van Kortrijk stonden bekend om hun noeste werk. Maar ze deden het niet voor niets. Hun producten vonden de weg naar alle hoeken van de wereld. Het vlasverzendhuis waarin museum Texture tegenwoordig gevestigd is, is daarvan het bewijs.

Na een geleid bezoek aan het museum, waarbij de nadruk gelegd wordt op zowel de huidige toepassingen van vlas als de verbondenheid van het product met de regio, komt Annik Adriaenssens aan het woord. Aan de hand van het succesverhaal van de Kortrijkse  lakenhandelaars vader en zoon Bethune, vertelt ze over creatief ondernemerschap in de 18de eeuw. En kan dit de vergelijking met hedendaags ondernemen doorstaan?

EXTRA (facultatief)

Je kan je inschrijven voor het bijzondere verhaal over de 16de-eeuwse damasten voor de Orde van het Gulden Vlies door Greet Verschatse. Deze lezing gaat door van 11 tot 12 uur op dezelfde locatie.

Praktisch

Donderdag 2 februari 2023

  • 11.00 - 12.00 : facultatieve lezing door Greet Verschatse
  • 13.00 : onthaal
  • 13.30 - 15.00 : geleid bezoek aan Texture
  • 15.00 - 15.30 : koffiepauze
  • 15.30 - 17.00 : lezing door Annik Adriaenssens

Meer info en inschrijven via Davidsfonds Academie

Een organisatie van Davidsfonds Academie i.s.m. Texure, museum van vlas en textiel

voorplat_creatief_ondernemerschap_in_de_18de_eeuw

Annik Adriaenssens trok in 1996 opnieuw naar de universiteit om geschiedenis te studeren. Ze was als geboren Kortrijkzaan, dochter van een vlashandelaar en voormalig zelfstandig zaakvoerder van een wolhandel in hartje Gent, na haar opleiding tot vroeg-moderne historica de ideale persoon om een analyse over een Kortrijkse pre-industriële linnenhandelaar tot een goed einde te brengen. Dit jarenlange onderzoek heeft zij verdedigd als dissertatie aan de UGent.