De Molenbrigade

Op onderzoek in Preetjes molen

Ga tijdens het molenseizoen (april-september) met je klas op ontdekking in Preetjes molen in Heule. Het is de laatste nog werkende vlaszwingelmolen in Europa! De molenaar geeft er een boeiende uitleg over de werking van de molen. Zo leer je bijvoorbeeld het onderscheid kennen tussen grondstof (vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (textiel en verf).

Het educatief pakket 'De Molenbrigade' laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. En het pakket bestaat trouwens niet alleen uit een molenbezoek. Er zijn ook filmpjes en een experimenteerkoffer voor in de klas. Het is aangeraden om voorafgaand aan deze uitstap, de inleiding (die je in de koffer vindt) te doorlopen met je leerlingen. Zo breng je de kinderen alvast in de gepaste sfeer. Het pakket 'De Molenbrigade' biedt ook twee naverwerkingen. Deze behandelen elk een specifiek molenthema en staan los van elkaar. Tot slot kan je één of meerdere activiteiten uitkiezen om het molenproject op een leuke manier af te sluiten.

Prijs: € 30
Doelgroep: derde en vierde leerjaar
Duur: 4 modules (8 à 9 lesuren) + bezoek aan Preetjes molen (anderhalf uur). Modulair, niet alle modules dienen uitgevoerd te worden
Eindtermen: Mens en maatschappij (2.Maatschappij, 3.Tijd, 4.Ruimte), Nederlands (1.1.Luisteren, 1.2.Spreken, 1.3.Lezen, 1.4.Schrijven, 1.5.Strategieën), Wetenschap en techniek (1.Natuur, 1.25 Milieu, 2.Techniek) en sociale vaardigheden 

We vragen scholen om minstens twee weken op voorhand te reserveren. Op deze manier kunnen we zorgen dat alles klaar staat en beleven de kinderen een fijne uitstap. Bovendien brengen wij de koffer naar jouw klas (én we halen deze ook terug op). 

Mail naar Texture om De Molenbrigade te boeken

Zelf aan de slag met de koffer

Via de erfgoedkoffer maken de leerlingen kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood. Ze leren meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zelf een machine met tandwielen en gaan aan de slag tijdens een heus bakfestijn.

In de koffer vind je de handleiding en alle benodigdheden voor: 

  • projectopstart in de klas (circa één lesuur)
  • naverwerking in de klas: wind (circa een halve dag)
  • naverwerking in de klas: tandwielen (circa een halve dag)
  • afsluiter in de klas: molenfeest (afhankelijk van wat je kiest om te doen)

 

Ga naar de website van De Molenbrigade

De Molenbrigade is een samenwerking tussen 16 West-Vlaamse molens, Musea Brugge, Museum Texture, Zuidwest, Kusterfgoed, CO7, TERF en Brugge, DVV Westhoek/IJzervallei, de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en het Molenforum. Voor de productie van de filmpjes en educatieve koffer werd beroep gedaan op Geheugen Collectief, De Zeemier en Casa Blanca.