Erfgoeddag in teken van kiezen

Kiezen voor vlas

Regio Kortrijk, omstreeks 1908. In het salon van de barbier wordt duchtig campagne gevoerd door de plaatselijke politici: Pierre Tack, Jules Vandenpeereboom en Jozef Coole. Ze proberen jou te overtuigen dat ze aan de kant van de vlassers staan! Neem plaats in de stoel van de barbier en laat je eens extra soigneren terwijl je luistert naar hun argumenten. En terwijl manlief in de barbierstoel ligt, kunnen de dames zich laten charmeren door Pierre, Jules en Jozef…

Pierre Tack is een bezadigde brouwer en verovert veel harten én veel stemmen via het gerstenat. Jules Vandenpeereboom hamert op de noodzaak van een modern spoorwegnet, onmisbaar voor de vlassector. Hij staat voor ondernemen, vernieuwen en vooruitgang. De jonge Jozef Coole heeft er alles voor over om het lot van de arbeiders te verlichten. Wie krijgt jouw stem?

Vlasteelt naar waarde geschat

Tegenover de propaganda van Pierre, Jules en Jozef rijst ook de stem van het volk. Wat denk jij over een selectie voorwerpen uit ons depot? We geven jou een unieke kans om een waardelabel te kleven op enkele collectiestukken in verband met vlasteelt. Deze maken deel uit van een groots waarderingstraject ‘Naar waarde geschat’ in samenwerking met CAG, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis in Leuven. Aan jou de keuze: welke voorwerpen uit ons depot hebben voor jou de grootste waarde? Vertel ons waarom. Ook hier is “Kiezen voor vlas” van belang!

Pimp je eigen stembolletje!

Ook de jongsten krijgen de kans om hun creatieve stem uit te brengen. Op Erfgoeddag staat ons atelier open voor kinderanimatie. Maak en versier een stembolletje op linnen. Creativiteit moet van kindsbeen af gestimuleerd worden en ook dat staat hoog op de agenda van de politici.

 

22 april 2018 | 10.00 tot 18.00 | gratis

Erfgoeddag, het jaarlijkse hoogtepunt voor cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel, focust dit jaar op het thema Kiezen. Alle activiteiten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen vind je terug in de Erfgoeddagkrant van Erfgoed Zuidwest.