Fair Fashion Day

Inspiratiedag rond duurzame mode
zaterdag 24 februari 2024, van 14 tot 18 uur

Hoe kan je duurzaam omgaan met kledij? Dé rode draad doorheen Fair Fashion Day. Ontdek tal van mogelijkheden om je kleerkast sober, duurzaam en toch mooi te houden.

Praktisch

Je koopt een ticket voor de hele namiddag. Hiermee kan je deelnemen aan alle activiteiten én tussendoor het museum bezoeken. Reserveer je ticket nu, want de plaatsen zijn beperkt!

Koop HIER je ticket voor de Fair Fashion Day

Een samenwerking tussen Avansa Mid- en Zuidwest, Kringloopwinkel RecupHub, Bibliotheek Kortrijk, Academie Kortrijk Modeontwerp en Textiele kunst en museum Texture.

Je kan kiezen uit: 

 • Panelgesprek met Sarah Vandoorne, auteur van ‘Kleerkastvasten’
  14.30 - 16.00 in de Kroonzaal

  Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren raak je een jaar lang niet aan. Confronterende cijfers. Journalist Sarah Vandoorne besloot om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot het boek ‘Kleerkastvasten’, waarin ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep neemt. Na een korte voorstelling van haar boek, gaat Sarah samen met enkele deskundigen uit de sector in gesprek over hoe duurzaam mode nu eigenlijk is en kan zijn. Pieterjan Neirynck, journalist bij De Tijd, leidt het gesprek in goede banen.

 

 • Swishing: swap je kleren
  14.00 - 18.00 in de inkomhal van het museum

  Breng mee wat jij niet meer draagt en ga naar huis met een nieuw uniek stuk! Hoe doe je dat? Je brengt tussen 14 en 15 uur een item binnen in ons swish-winkeltje. Per aangeboden stuk krijg je een eco-jeton. Die wissel je tussen 15 en 17 uur in voor een ander stuk. Let wel! 1 stuk = 1 jeton = 1 nieuw kledingstuk / max. 10 stuks per persoon. Je mag zowel kleding, handtassen, schoenen, hoeden als sjaals meebrengen. De enige voorwaarde is dat de kledij proper gewassen en in goede staat is. Vrij van vlekken en beschadigingen dus! Wat overblijft gaat mee met De Kringloopwinkel en krijgt een nieuw leven in hun winkels. 

 

 • Drie inloopworkshops

1. Upcycle je kleerkast met visual mending
14.00 tot 17.30 aan de gouden wand in de Leiekamer

Een gat in je favoriete paar sokken. Een scheur in je lievelingsbroek. Een vlek op je meest geliefde trui? Wat nu? Je krijgt het toch niet over je hart om die weg te gooien?  

Breng ze mee en weef of borduur het gaatje weer dicht met een origineel patroon, of naai een leuk lapje over die vlek. Mémé Georgette toont je hoe dat moet. Kies zelf hoe (on)opvallend het mag zijn en ga naar huis met een kledingstuk dat er beter uitziet dan ooit tevoren!

2. Tover je eigen totebag
14.00 tot 17.30 aan de gouden wand in de Leiekamer

Schuif samen met Studio Stoflov aan bij onze ateliertafel en maak je eigen totebag uit resttextiel. Zo doe je je boodschappen voortaan plasticvrij!

3. Demo textiel verven met planten
14.00 tot 17.30 in het textielatelier

De textieltuiniers van Texture duiken de verfkeuken in en tonen en vertellen je met plezier hoe textiel eeuwenlang gekleurd werd met jawel... planten.

 

 • Mini-rondleiding "Vlas, een duurzame vezel?!"
  16.30 tot 17.00 in de Wonderkamer
  Let wel! Reserveer je plaatsje de dag zelf aan ons onthaal. Maximum 20 personen kunnen de minirondleiding volgen.


  Is vlas nu echt een duurzame vezel? Omdat vlas in onze regio groeit en bloeit? Omdat vlas heel wat minder water nodig heeft? Tijdens een minirondleiding vertellen we jou alles over dit dappere plantje én we leggen de voor- en nadelen naast elkaar. Geen promopraatje, maar een scherpe analyse.

 

 • Groeien broeken aan bomen?, voorleesmoment voor kinderen (vanaf 7 jaar)
  15.00 tot 15.30 in de Wonderkamer
  Let wel! Reserveer je plaatsje de dag zelf aan ons onthaal. Maximum 15 personen kunnen het voorleesmomentje bijwonen.


  Wist je dat een T-shirt al een hele wereldreis achter de rug heeft voordat het in je kleerkast belandt? Dat er evenveel water nodig is om één T-shirt te maken dan wat je drinkt van je geboorte tot je zeven jaar oud bent? Dat kleding gemaakt wordt van bomen, planten, koeien, schapen en zelfs olie? Vandaag duiken groot en klein samen in het boek 'Groeien broeken aan bomen?'. Luister en ontdek hoe onze kleren worden gemaakt en hoe dat beter kan voor onze planeet. Een halfuurtje voor echte curieuzeneuzen, want je gaat naar huis met een hoofd vol weetjes over de inhoud van jouw kleerkast!

 

 • Inspiratiemarkt
  14.00 tot 18.00 in de inkomhal

  Laat je inspireren door enkele initiatieven uit de regio die ons een stapje dichter brengen bij een duurzame textielketen.

 

 • Parade van de authenticiteit
  16.00 tot 16.30 doorheen en rond het museum

  In deze parade tonen de ateliers modeontwerp en textielkunst van de Academie Kortrijk de authenticiteit van hun ontwerpproces. De cyclus van gebruikte materialen is hun focus, ontleden en verwerken van deze materialen is hun passie. 

 

Fair Fashion Day