Ligging

Texture kijkt uit op de Leie, dé poort naar het industrieel erfgoed van de streek. Het museum bevindt zich op wandelafstand van het historisch & toeristisch centrum van Kortrijk en staat gekend als verbindingsas voor fiets- en boottoerisme in de streek. Overleie, de wijk waar Texture deel van uitmaakt, is momenteel in volle ontwikkeling. Een masterplan realiseert een aantal belangrijke werken die interessant zijn voor de integratie van het museum in de buurt.  


Geschiedenis

Het gebouw werd vanaf 1912 gebruikt door de Linen Thread Company als verzendhuis en had een stevige reputatie onder de vlassers. Vandaag blijft het gebouw één van de belangrijkste overblijfselen van de vlasnijverheid. Het bedrijf werkte samen met grote Ierse & Schotse spinners en drukte de prijzen door middel van grote groepsaankopen. Het gebouw werd in de volksmond ook wel eens spottend “Het Engels syndicaat” genoemd. Het staat symbool voor het belang dat de internationale linnensector aan het gewas hechtte.

Ontwerp

noArchitecten en Madoc toverden het pand om tot een modern museum. Door de hedendaagse industriële elementen te gebruiken, kozen ze ervoor om het industriële verleden van het gebouw extra in de verf te zetten. De bovenste verdieping volledig goud kleuren, is dan weer een knipoog naar de Golden River. Het gebouw biedt naast de permanente presentatie ook een polyvalente ruimte, een bistro, bureaus, een atelier en een ruim onthaal aan.