Groepstentoonstelling Rafelen

18 maart tot 16 april 2023, tijdens openingsuren van het museum

Elf kunstenaars balanceren met de kartelschaar. Deze unieke rendez-vous met textiel en elkaar resulteert in de tentoonstelling Rafelen, te bezichtigen van 18 maart tot 16 april 2023 in Texture, het museum van vlas en textiel in Kortrijk.

De samenwerking bestaat uit het collectief Lien Anckaert & Lara Jacoba Breine, mixed media storyteller Klaas De Baere, beeldend kunstenaars Merel Van de Casteele, Larissa Viaene & Willem Moreel en illustratoren Elise Vandeplancke, Xavier Truant, Shanna Coppens, Flore Deman & Toon Delanote. Allen met een roots in en rond Kortrijk én een grote interesse om vanuit hun eigen oeuvre deze uitdaging aan te gaan. Dankzij verschillende atelierdagen in Texture kregen ze inkijk in nieuwe technieken, elkaars benadering en hun eigen confrontatie met stof. Pen en inkt treffen onder meer tuften en patchwork. Voor het eerst werd papier ingeruild voor doek en werd het pluizen toegestaan.

Deze tentoonstelling kadert in het Memento literatuurfestival, gecureerd door de huidige Letterzetter van Kortrijk: Astrid Haerens. Het thema van Memento dit jaar – werk en productiviteit – sluit naadloos aan bij wat de kunstenaars tijdens dit project hebben ondergaan; ieder afzonderlijk maar ook samen. Minutieus werd er op zoek gegaan naar de juiste patronen, passende standen van de naaimachine en een geschikt kleur van wol. Alsook naar openingen om een bestaande vormtaal te integreren bij de kennismaking van een nieuw medium. Losse eindjes werden aan elkaar geknoopt of verder losgemaakt.

Een speurtocht naar hoe textiel een plek kan krijgen binnen hun werk zonder aan beide afbreuk te doen en tegelijkertijd divers beeldend werk verenigt: ontdek in Texture hoe dit alles zich ontrafelt.

Groepstentoonstelling Rafelen in Texture