Iedereen vlasboer!

Ons lijnzaadzakje bevat 6 gram vlaszaad, voldoende voor je eigen mini-vlaschaard van +/- halve m². Ideaal als originele en mooie terrasplant of voor een stukje wilde tuin.

De beste zaaitijd op de akkers is half maart. Al na 100 dagen is de plant volwassen, je mag dus begin juni de bloei van de blauwe bloempjes op de landbouwvelden verwachten. Hobbyisten mogen natuurlijk de zaaiperiode wat ruimer interpreteren. Zaai jouw zakje vlaszaad in de periode van maart tot mei-juni en geniet van de bloei in juni tot augustus-september.

Vlas bloeit in de ochtend. De bloemblaadjes vallen, onder invloed van de warmte, in de vroege namiddag. Maar de volgende dag verschijnen er alweer nieuwe! Geniet van dit wonder in je eigen tuin of op je terras! Deze zomer iedereen vlasboer! Doe je mee? Deel foto's van je experiment op sociale media met #IedereenVlasboer en laat ons meegenieten van de groei en bloei van jouw vlastuintje!

 

Hoe begin je eraan? Hoe zaai je vlas in de tuin of in een terraspot?

STAP 1: Bereid de aarde voor

  • Zaai je in de vollegrond van je tuin? Of kies je voor plantbakken? Zorg dat je minimum 20 cm diepte hebt.
  • Verwijder in de tuin alle onkruid, woel de aarde goed om en breek de grove aardkluiten zodat het oppervlak er mooi effen en fijn bijligt.
  • Vlas is niet veeleisend. Het is niet nodig om potgrond aan te schaffen, de aarde in jouw tuin voldoet prima.
  • Zorg er voor dat de grond niet kurkdroog is. Bevochtig met een minimum aan water.

 

STAP 2: Zaaien maar…

  • Trek met je vinger lijnen in de aarde en verspreid alle zaadjes met een identieke ruimte ertussen.
  • Bedek daarna de zaadjes met een kleine hoeveelheid aarde (1 à 2 cm) en duw deze voorzichtig aan met je hand.
  • Na tien dagen verschijnen al jonge scheutjes van enkele centimeters. Het duurt ongeveer 100 dagen om de eerste bloemen te zien bloeien.

  

LEUK WEETJE: Eén hectare vlas = 20.000 km vezels of 3.750 m2 linnen stof of 2200 T-shirts of 1375 stoelen in samengesteld linnen