Inspiratiesessie composietmaterialen met vioolbouwer Tim Duerinck

Tijdens deze gratis inspiratiesessie op zondag 24 oktober neemt vioolbouwer Tim Duerinck je mee in zijn onderzoek naar instrumenten in vlascomposiet. Hij dompelt je onder in de wereld van composietmaterialen. Een boeiend parcours op de grens van ambacht en technologie.

Tim Duerinck is geen klassieke instrumentenbouwer. Hij is al langer op zoek naar nieuwe materialen en vormen om unieke muziekinstrumenten te bouwen. Voor zijn masterproef aan het Koninklijk Conservatorium Gent verraste hij met een piepschuimcello. Niet vies van wat experiment verlegt hij de grenzen van wat mogelijk lijkt in de traditionele vioolbouw. Resultaat: duurzame instrumenten in carbon, glasvezel én vlas die - niet onbelangrijk - ook uitermate goed blijken te klinken. Het mag je dan ook niet verrassen dat zijn strijkinstrumenten uit vlas dit voorjaar bekroond werden met een Henry Van de Velde Award. Momenteel bouwt Tim tijdens een residentie in Texture een cello uit vlascomposiet. Tot eind februari zie je hem wekelijks aan het werk in het TEXLAB van het museum. 

TIP | Misschien kriebelt het na afloop van de lezing om de handen zelf uit de mouwen te steken? Dat kan. Tim geeft op 24 november en 1 december een praktijkworkshop composietmaterialen. Tijdens deze twee sessies, in Budalab en in Texture, leer je de mogelijkheden van deze nieuwe materialen zelf kennen. 

Praktisch

Inspiratiesessie composietmaterialen met vioolbouwer Tim Duerinck
zondag 24 oktober 2021, tussen 16.00 en 17.30
GRATIS (inbegrepen in je Wonder-ticket)
Van Marcke site, ingang via Weggevoerdenlaan 5, Kortrijk

Deze lezing kadert binnen de programmatie van WONDER, het Kortrijk Creativity Festival (15 oktober - 14 november). Heb je een ticket voor WONDER? Dan kan je gratis deze lezing meepikken. Je hoeft niet op voorhand te reserveren.

Tim Duerinck bouwt een cello in vlas voor Texture