Lezing "De Strepen van Gernay" tijdens museumzondag in Texture

zondag 1 oktober 2023
van 11.00 tot 12.30 uur

Ooit al stilgestaan bij de vraag waar de o zo typisch gestreepte strandzetels vandaan komen? Je hoeft het alvast niet ver te zoeken! Alphonse Gernay startte in Waregem rond 1870 als eerste in onze streek met ‘tissage mecanique’ en gaf zo mee de industriële revolutie vorm. De zware en grote weefsels van Gernay vonden eind 19de eeuw meteen hun weg over de hele wereld. Typisch waren ‘de strepen van Gernay’, die voor zonnewering, parasols en, jawel, ligzetels werden gebruikt. In 1943 werd het bedrijf slachtoffer van een geallieerde luchtaanval, nadien volgde nog een gouden naoorlogse periode.

Marc Crabeels, Dirk Decuypere en Johan Durnez gingen op zoek naar de strepen achter het Gernayverhaal en bundelden 110 jaar textiel- en familiegeschiedenis in Waregem in hun boek ‘De Strepen van Gernay’.

Spreker: Marc Crabeels
Prijs: € 5 (drankje inbegrepen), wie een UiTPAS met kansentarief heeft, geniet van 80% korting op deze lezing.

Doelgroep: 16+, maximum 100 deelnemers.
Deze lezing is voor wie houdt van lokaal erfgoed en textielverhalen.

Zeker zijn van een plaats? Schrijf dan snel in! Graag inschrijven vóór 30 september 2023.

online inschrijven voor de lezing De Strepen van Gernay

Inschrijven voor onze lezingen doe je bij voorkeur online. Ondervind je problemen bij het inschrijven? Check dan zeker de tips om snel aan de slag te gaan met de webshop op de website van stad Kortrijk. Je mag natuurlijk ook met ons contact opnemen. Stuur een mail naar texture@kortrijk.be of bel 056 27 74 70. We helpen je graag verder!  

lezing De Strepen van Gernay

Wist-je-vlasje: Elke eerste zondag van de maand is museumzondag in Texture. Dit betekent dat je die dag het museum gratis kan bezoeken... maar er is méér! Op museumzondag kan je ook proeven van onze museumwerking, in de vorm van een workshop, een performance, een installatie, enzovoort. Kortom, museumzondag in Texture is gegarandeerd een belevenis!