Lezing "Textiel is alles en niets"

Woensdag 15 januari 2020
met Lieve Blancquaert

"Textiel is alles en niets. Het is de ontmoeting met een familie uit Irak die ik nooit zal vergeten. Ik legde aan de vader, een leraar Engels, uit wat ik wou doen: een beeld tonen van hoe wij hen zien. In het begin mensen zoals wij allemaal die vertrekken met pak en zak, maar nog steeds intact. Met hun eigen kleren en koffers op wieltjes lijken het gewone reizigers. Maar hoe langer de tocht, hoe groter het verval. Bij elke kilometer die ze afleggen verliezen ze, totdat ze zo goed als alles kwijt zijn en worden herleid tot sukkelaars in vodden. 

De vader begreep mijn vraag en liet me binnen in hun uit paletten gemaakte hok. 

Om te slapen wikkelden ze zich in zoveel mogelijk dekens. De papa keek mee door de lens toen ik zijn gezin fotografeerde. Plots nam hij zijn gsm en toonde mij foto’s van zijn vorige leven. ‘Kijk’, zei hij, ‘ Kijk hier ben ik met een wit hemd en daar zie je onze tuin met groen gras en bomen en hier, kijk hier een gedekte tafel met eten, een feest.’ Er viel toen een lange pijnlijke stilte daar in dat hok. Ik denk dat het schaamte was."

Lieve Blancquaert neemt je mee in haar wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn rituelen, tradities en gebruiken. En dit bij de meeste universele momenten van geboorte, liefde en dood. Circle of Life brengt de drie grote levensverhalen samen op een nieuwe, verrassende manier. Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en ten slotte hoe de wereld afscheid neemt. Samen wordt het een uniek multi-mediaal verhaal over de mens en de wereld. Wat ons verenigt, en apart maakt. Een onvergetelijke reis doorheen de wereld en zijn bewoners, door de bijzondere ogen van een uitzonderlijke reizigster.

Na afloop is er de mogelijkheid om boeken van Lieve Blancquaert aan te kopen én te laten signeren. 

 

Praktisch

Waar: museumbistro Kaffee Damast, Noordstraat 28, Kortrijk
Wanneer: woensdag 15 januari 2020, deuren open om 19.00, lezing start om 19.30 (einde voorzien om 21.00)
Toegangsprijs: € 4 (drankje inbegrepen). Kortrijkse stadsgidsen krijgen deze lezing gratis aangeboden.

 

Wil je erbij zijn? Boek dan NU je ticket!
Wacht niet te lang... want OP = OP!

online inschrijven

Ondervind je problemen bij het inschrijven?
Mail naar texture@kortrijk.be of bel 056 27 74 70 en we helpen u graag verder.

 

Deze lezing kadert binnen het publieksprogramma van Textiel in Verzet, een eigenzinnige tentoonstelling i.s.m. journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin. Een bijzondere samenwerking van Texture met MoMu Antwerpen. Wie de verhalen en foto’s van het duo wil bezichtigen, kan tot 16 februari 2020 terecht in Texture, Kortrijk. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Kunsthal Extra City in Antwerpen (21.03 – 19.01.2020).