Masterclass textielfotografie

Fotograferen van een damast

met Rik Klein Gotink en Shirin Van Eenhooge

Damast is een eenkleurig weefsel waarin het patroon ‘wit op wit’ geweven is. De figuren verschijnen glanzend op een matte achtergrond en zijn slechts vanuit een bepaalde hoek en met een bepaalde lichtinval duidelijk zichtbaar. Een goede foto nemen van een damast is dan ook niet eenvoudig. Met een standaard fototechniek en dito toestel kom je er niet. In deze masterclass van textieldeskundige Shirin Van Eenhooge en fotograaf Rik Klein Gotink leer je hoe het wel kan…

Want het nemen van een kwaliteitsvolle foto van een damast is niet onmogelijk. Dat bewees Rik Klein Gotink, gespecialiseerd in fotografie van cultureel erfgoed, toen hij de historische collectie damasten van het Rijksmuseum onder handen nam. In Nederland ontwikkelde hij een manier om de damasten in al hun glorie te vereeuwigen op beeld. Voor het eerst zijn daardoor foto’s in kleur mogelijk. Deze ingenieuze techniek paste Rik nu ook toe op de historische collectie wit linnen damast van museum Texture en zo staan we heel wat stappen dichter bij de digitale ontsluiting van deze internationaal gerenommeerde Kortrijkse linnen damastcollectie.

Tijdens deze masterclass in het regionaal Erfgoeddepot TREZOOR deelt textieldeskundige Shirin Van Eenhooge haar tips en tricks. Om een perfecte foto te nemen, moet je het textiel eerst optimaal voorbereiden en manipuleren. Vervolgens onthult fotograaf Rik Klein Gotink zijn geheim over hoe je een damast meesterlijk op beeld kan vastleggen. Met een Hasselblad camera in de aanslag neemt hij je mee in de wereld van de meer technische fotografie. Hij goochelt met licht- en kijkrichtingen, scherpstellen en uitlichten, hoe je omgaat met metadata tot het rechtzetten van bestanden in Photoshop. 

 

Woensdag 19 februari 2020 | 13.30 tot 17.00 | gratis
Maximum 15 deelnemers, inschrijven doe je via texture@kortrijk.be
Deze masterclass gaat door in het Regionaal Erfgoeddepot TREZOOR, Vier Linden 1a, 8501 Heule

 

Dit is een masterclass voor gepassioneerde fotografen die graag hun expertise omtrent textielfotografie verdiepen. Grondige kennis van fotografie is vereist. Basiskennis van erfgoedfotografie is een meerwaarde. Je hebt ervaring met studiofotografie en licht. Je kan werken met raw-bestanden en tethered fotografie. Je hoort het niet donderen in Keulen bij woorden als tilt-shift lens (meeste camera-typen) of tilt-shift-adapter (Hasselblad). Je speelt met Photoshop en Basis color management. 

 Stuur een mail naar Texture