TEXLAB#4 Atelier vlascello

TIM DUERINCK BOUWT EEN CELLO IN VLASCOMPOSIET VOOR TEXTURE
oktober 2021 - februari 2022

In een pop-up atelier in Texture bouwde onderzoeker en instrumentenbouwer Tim Duerinck aan een cello in vlas. Hoe je van een natuurlijke vlasvezel tot een speelklare cello komt, ontdek je in Texlab#4. Atelier vlascello balanceert op de grens van ambacht en technologie. 

Wie is Tim Duerinck?

Tim is geen klassieke instrumentenbouwer. Hij is al langer op zoek naar nieuwe materialen en vormen om unieke muziekinstrumenten te bouwen. Voor zijn masterproef aan het Koninklijk Conservatorium Gent verraste hij in 2015 met een piepschuim-cello. Ondertussen richt hij zich helemaal op composietmaterialen en maakt hij strijkinstrumenten uit carbon- en vlasvezel. Duurzame instrumenten die, niet onbelangrijk, ook uitermate goed blijken te klinken…

Een cello in vlascomposiet

Op uitnodiging van het museum bouwde Tim vijf maanden lang in Texture aan een cello in vlascomposiet. Vlas is door zijn sterkte en licht gewicht ideaal om tot composietmateriaal te verwerken. Het heeft een natuurlijk dempend karakter, waardoor muziekinstrumenten een warme, ronde klank krijgen. De combinatie van natuurlijke vlasvezels en een verbindend hars leverde tal van knappe composietproducten op. In het museum zie je al diverse hightech ontwerpen in vlascomposiet, zoals een fiets, een surfplank, een wieg of auto-onderdelen. De vlascello wordt nu toegevoegd aan de collectie. Kom het instrument binnenkort van dichtbij bekijken in de Wonderkamer van Texture.

Experimentele samenwerkingen

Tijdens deze residentie in het Texlab van Texture groeiden ook fijne samenwerkingen. Samen met textielontwerpster Esther Van Schuylenbergh zocht Tim uit welke weefsels en bindingen vlascomposieten mooier kunnen maken. Eco-Technilin stond hen bij met materiaaladvies. Weverijen Deltracon en Sofa Cover werkten de weefstalen uit. Cellist en componist Benjamin Glorieux testte het instrument, stelde het op punt en componeerde er een nieuw muziekstuk voor, op basis van oude vlasliederen uit de collectie van Texture. Hij bespeelde het instrument in primeur tijdens een heus vlascelloconcert in Texture. Voor dit concert sloeg Benjamin de handen in elkaar met de leerlingen van de celloklas van het Conservatorium Kortrijk. Esther en Benjamin doken beiden het rijke museumarchief in als inspiratie voor nieuw werk.

Een boeiend publieksprogramma

Gedurende zijn residentie in Texture zag je Tim Duerinck wekelijks aan het werk in een open atelier in het museum. Daarnaast werd een boeiend publieksprogramma opgezet voor iedereen die benieuwd is naar composietmaterialen. In het kader van WONDER gaf Tim een lezing over deze nieuwe materialen en zijn persoonlijk onderzoek. Iedereen die de mogelijkheden van vlascomposiet zelf wou leren kennen, kon onder zijn deskundige begeleiding aan de slag tijdens twee workshopsessies in het najaar van 2021. Als kers op de taart volgde na afloop van het Texlab#4 een vlascelloconcert in de Kroonzaal van Texture, op vrijdagavond 11 maart 2022.

KIJK HIER NAAR ONZE MINI-DOCUMENTAIRE OVER DE VLASCELLO

Vlascello zoekt cellisten

Ben jij cellist en benieuwd naar de klank van zo'n unieke vlascello? Kom hem uittesten in het museum en ontdek dat een cello niet perse van hout hoeft te zijn. Misschien word jij wel een echt vlascellofan! Wij zorgen voor de cello, jij voor de partituur! 

Interesse? Meer info of je gratis oefenmoment reserveren? Mail of bel Ariane: ariane.heystraeten@kortrijk.be - 0473 56 10 04

Mail naar Ariane