De Textieltuin

In het voorjaar van 2023 begonnen we met de aanleg van een nomadische Textieltuin op het museumplein van Texture. Hier kweken, verzorgen, oogsten en verwerken we samen textiel- en verfplanten. Het wordt een kleurige en geurige tuin vol planten die we gebruiken om textiele producten te maken en te verven.

We zaaien samen en zien de zaden uitgroeien tot planten en bloemen. Na de oogst van de textielplanten, verwerken we ze tot stoffen. Van vlas maken we linnendraad. Deze zelfgesponnen draden kleuren we met natuurlijke pigmenten uit de verfplanten, zoals wede, wouw en meekrap.

Rond de Textieltuin brengen we een collectief bij elkaar dat samen wil experimenteren met lokale, duurzame productie. We nemen samen de zorg en verantwoordelijkheden op voor de planten en processen. We leren van elkaar en wisselen eeuwenoude textiele technieken uit. We verbinden ons terug met waar ons dagdagelijks textiel vandaan komt.

MEEDOEN?

Maak je graag kennis met de Textieltuin en de tuiniers? Benieuwd om de textiel-en verfplanten te zien groeien? Wil je zelf aan de slag met planten en meteen leren over textiel maken en verven? Ben je textielliefhebber, tuinier, landbouwer, vlasser, spinner, wever, verver, ambachtsman/-vrouw, maker, ontwerper of kunstenaar en heb je zin om hierrond te experimenteren? En doe je dat het liefst samen, bij een gezellige babbel? Kom gerust eens langs! 

In de lente en zomer spreken we eens per maand af om onze planten te zien groeien en de tuin te onderhouden. Elk seizoen verwerken we de planten tijdens een gezamenlijke atelierdag, waar we experimenteren met verschillende textiele bewerkingen en technieken. Iedereen is welkom, met of zonder voorkennis. Deelname is gratis. 

OCHTENDSESSIE
telkens op een donderdag van 10.00 tot 12.00
8 juni, 10 augustus, 5 oktober en 7 december 2023 

AVONDSESSIE
telkens op een maandag van 18.30 tot 21.30
3 juli en 18 september 2023 

ZONDAGSESSIE
telkens op een zondag van 10.00 tot 17.00
3 september en 12 november 2023

CONTACT
Ariane Heystraeten
Ariane.heystraeten@kortrijk.be