The flax canoe floats on the golden river

Artistiek onderzoek

Met The flax canoe floats on the golden river voert fotograaf en kanovaarder Danny Veys een artistiek onderzoek dat meandert door de geschiedenis van en op de gronden langs de Leie. Als startpunt voor dit onderzoek grasduint Danny in het museumarchief van Texture. Hij documenteert verhalen en objecten waarin de Leie centraal staat. De geschiedenis van de regio en haar rivier is nauw verweven met de teelt en verwerking van vlas.

”Gefascineerd door de chaotische, prachtige, spannende en grappige beelden en objecten word ik overspoeld door een nieuwe technologie binnen mijn praktijk. Archiefstukken worden dikwijls uit hun oorspronkelijke context gehaald en in een narratief geplaatst dat is gevormd uit mijn fantasie.”

Bouw van een vlaskano

In januari en februari bouwde Danny samen met zijn compagnon de route Francis Soenen een kano in vlascomposiet, het ideale middel om zich in en op de rivier voort te bewegen en het landschap van binnenuit te verkennen. In een pop-upatelier in het museum werkten ze aan de boot, met zicht op de rivier. Op 5 maart werd de kano met succes te water gelaten vanaf de oever aan het museum en maakten de mannen hun eerste geslaagde testrit.

“Het project vindt zijn oorsprong in de Leie, de rivier die ons de kans gaf ons te ontwikkelen als duursporters. Door deze connectie en ons verlangen naar uitdaging, zijn we onze eigen kano’s gaan bouwen. De combinatie van beide interesses brengt ons nu tot de vlasgeschiedenis van onze regio.”

Performance op het water

Met deze kano gaan ze de komende maanden wekelijks de Leie op. Al peddelend op het water en met zijn camera in de hand ontdekt Danny de rivier en het omliggende landschap vanuit een ander perspectief. Hij verzamelt en verwerkt nieuwe beelden en verhalen. Op 18 juni varen Danny en Francis tijdens een performance de Leie af van bron tot monding, een tocht van zo’n 130 kilometer in één dag. De ultieme samensmelting met de rivier en haar omliggende landschap. Deze tocht wordt gedocumenteerd in woord en beeld.

“Enerzijds gaat het om het herontdekken van de rivier als kunstenaar door middel van het fotografisch medium, dat wordt ingezet als ambachtelijk en experimenteel proces. Anderzijds is er de fysieke uitdaging en performance om de rivier te trotseren in zijn volle lengte. Met de vlasboot peddelen we in één dag de Leie af. Deze performance belichaamt een samenvallen van alle elementen. Het vlas heeft vorm gevonden in een kano die vervolgens het water bevaart waar de vezel zijn bestaansgrond kent.”

Artistieke publicatie

Tijdens het doorlopen van dit proces nodigt Danny verschillende kunstenaars, fotografen en schrijvers uit om mee te werken aan een artistieke publicatie die het project zal documenteren vanuit uiteenlopende invalshoeken. In de publicatie lopen verleden en heden, waarneming, experiment en fantasie, woord en beeld in mekaar over. De publicatie is vanaf eind 2023 beschikbaar in de museumshop.

Meedoen?
Op museumzondag 4 juni gaat Danny samen met museumbezoekers aan de slag met fotografische technieken.

Het project The flax canoe floats on the golden river is een samenwerking tussen de Stad Kortrijk, Museum Texture en Luca School of Arts. Volg Danny via Instagram @Trailsofwater

In haar RESIDENTIEprogramma ontvangt Texture kunstenaars, collectieven en klassen voor een intensieve onderdompeling in de archieven, collecties en thema’s van het museum.