Vlas à velo

Fietsen in het spoor van Constant Vansteenkiste

zaterdag 15 juni en zondag 16 juni 2019
telkens van 9u45 tot 13u

 

Vlas à velo is aan een tweede jaargang toe. Dit jaar fietsen we in het spoor van Wevelgemnaar Constant Vansteenkiste (1869-1948), de uitvinder van de stoomzwingelturbine. Een machine die ongeveer vijf keer efficiënter is dan de stermolen. En niet onbelangrijk, ze maakte het werk van de vlasarbeiders meteen ook een stuk minder zwaar. Vooraleer we samen op de fiets springen, bewonderen we deze zwingelturbine 'Gebrs. Vansteenkiste' (1936) in de Leiekamer van Texture. Daarna vertrekken we, onder begeleiding van een ervaren gids, voor een tocht van circa 20 kilometer. 

Een gids neemt ons mee langs veilige trage wegen en vertelt honderduit over het vlastransport, de vlashandel, over hard labeur en het feesten... Onderweg pakken we een frisse pint in een authentieke plek. En natuurlijk mag het bloeiende wiegende vlas niet ontbreken. In deze editie van Vlas à velo trekken we de kaart van de commerce én het bloeiend vlas. Hou de camera maar in de aanslag! 

Vlas à velo is dit jaar een samenwerking van Texture met Heemkring Wibilinga en ervaren gidsen. 
Wibilinga zet in 2019 haar schouders onder een mooi feestprogramma ter herdenking van de figuur Vansteenkiste, 150 jaar ná zijn geboorte. 
Benieuwd wat ze allemaal organiseren? Check dan zeker hun goedgevuld jaarprogramma! 

 

15 en 16 juni 2019 | 09.45 tot 13.00 | € 8 (met eigen fiets) | maximum 20 deelnemers
EXTRA: ter plaatse een fiets huren, kan. De huur van de fiets kost € 9,5. Let wel, deze moet je bij inschrijving reserveren bij 'extra opties'.

 

Alleen vooraf betaalde inschrijvingen zijn geldig.
Inschrijven verplicht tegen uiterlijk woensdag 12 juni 2019. Dit kan rechtstreeks via onderstaande link.
Ondervind je problemen, laat het ons weten via texture@kortrijk.be

 

Schrijf in voor 'Vlas à Velo' op zaterdag 15 juni 2019

Schrijf in voor 'Vlas à Velo' op zondag 16 juni 2019