Vlas zaaien tijdens museumzondag in Texture

zondag 2 april 2023

Wist je dat linnen gemaakt wordt uit vlas? En dat die plant bij uitstek hier in ons gematigd zeeklimaat groeit? Misschien ken je vlas wel uit je wildebloemenmengsel? Of van de wuivende velden die in juni zo prachtig blauw bloeien?

Maar wat je zeker nog niet wist... Dit jaar zaaien en kweken we ook vlas op ons museumplein! Dat zaaien gebeurt ieder jaar rond de 100e dag van het jaar. Nog eens 100 dagen na het zaaien is de plant uitgebloeid en de stengel klaar om te oogsten. De plant wordt dan volledig uit de grond getrokken en op het land gelegd om te roten: de vlasvezel weekt van de houterige kern. Nadien kan het gerote vlas bewerkt worden tot textielvezel en linnendraad.

Praktisch

We verwachten jou om 13u30 in het museum. We geven je uitleg over onze Textieltuin en hoe ook jij daar deel van kan uitmaken. We zaaien samen de eerste zaden om 14.30u en praten nadien na met thee en koffie. De komende maanden volg je hoe ons vlas uitgroeit van kiem tot stengel. Je krijgt ook een zakje vlaszaad mee, om thuis je eigen bloempot of bloemenweitje in te zaaien. Midden juli kunnen we zo ons eerste eigen vlas oogsten! Doe je mee met #iedereenvlasboer? 

het vlas bloeit bij museum Texture
Copyright foto: Stad Kortrijk

Wist-je-vlasje: Elke eerste zondag van de maand is museumzondag in Texture. Dit betekent dat je die dag het museum gratis kan bezoeken... maar er is méér! Op museumzondag kan je ook proeven van onze museumwerking, in de vorm van een workshop, een performance, een installatie, enzovoort. Kortom, museumzondag in Texture is gegarandeerd een belevenis!