Workshop textiel verven met planten

Zondag 18 september 2022
10.30 - 16.30

Natuurlijk kleuren van textiel

Op vandaag gebeurt het verven van textiel - op grote schaal - met synthetische verven. Toch merken we een hernieuwde nieuwsgierigheid en belangstelling voor meer natuurlijke, duurzame en lokale manieren om stoffen te kleuren, want geef toe, de mooiste kleuren vind je gewoonweg in de natuur. Zo geven planten prachtige tinten aan textiel, soms fel, soms zacht, soms warm… maar hoe haal je nu die natuurlijke verfstoffen uit wilde planten en kruiden?

Samen bekijken we enkele planten die al eeuwenlang gebruikt worden als verfplant. We ontdekken wat maakt dat een plant wel of geen kleur geeft en welke verfplanten we kunnen plukken. Ja, veel van die planten groeien gewoon in onze bermen en kunnen we zelf verzamelen. We experimenteren met verschillende planten en beitsmiddelen.

Deze workshop gaat om het plezier van verven met planten, van stoffen kleur te zien vangen. Je ontdekt de processen en basisrecepten en kan thuis verder experimenteren. Je gaat naar huis met een verzameling zelf gekleurde lappen en draden in verschillende kleuren uit de natuur.

Als het weer het toelaat, werken we zoveel mogelijk buiten. Draag donkere/vuile kledij. We maken immers bijzondere brouwsels en dat kan vlekken met zich meebrengen die zich niet zo snel laten uitwassen. Breng stevige plastieken (afwas)handschoenen mee, alsook een oude handdoek die vuil mag worden. Vergeet natuurlijk ook je lunch niet.

Docent

Ariane Heystraeten (www.draadvanariane.be) staat in voor de creatie- en innovatieprojecten bij Texture. Ze studeerde Textielontwerp en is geïntrigeerd door textiele handelingen, hedendaags ambacht en natuurlijke materialen. Die verzamelt ze het liefst in het wild tijdens lange wandelingen, maar sinds vorig jaar kweekt ze ook haar eigen verfplanten op het veld. Ze neemt je graag mee op een ontdekkingstocht naar kleuren uit de natuur.

Praktisch

Wanneer: zondag 18 september 2022, van 10u30 tot 16u30
Prijs: € 80, maximum 8 personen, alle werkmateriaal inbegrepen (er wordt een diversiteit aan proeflapjes en draad voorzien, maar je kan ook eigen materiaal meebrengen: wol, draad of touw, lapjes, een zakdoek of een sjaaltje, papier, … ).
Wie: Deze workshop is een kennismaking met plantaardig verven, voor iedereen die houdt van planten en graag zelf vezels, draden of stoffen wil kleuren op ecologische wijze.

Online inschrijven voor de workshop textiel verven met planten

Ondervind je problemen bij het inschrijven?
Mail naar texture@kortrijk.be of bel 056 27 74 70 en we helpen je graag verder.