#3 Parfum van de Leie

PETER DE CUPERE CREËERT EEN UNIEK GEURKUNSTWERK IN TEXTURE

Ontwerp: Peter De Cupere
Advies: Vlasbedrijf Mommerency Gebrs, Ingelmunster

In Texture ontbrak bij de start één belangrijk element: de geur! Iedereen die ooit in het vlas opgroeide, weet dat de hele streek van Kortrijk tot Deinze in de zomer, tijdens het rootseizoen, in een aparte geur baadde. Het parfum van de Leie.

Texture deed een beroep op geurkunstenaar Peter De Cupere om die rootgeur in het museum te realiseren. Het was een hele uitdaging voor hem om die rootgeur in zijn laboratorium kunstmatig te reproduceren. Hij kon gelukkig rekenen op de ervaring en het advies van vlasbedrijf Mommerency uit Ingelmunster, dat nog gebruik maakt van rootputten en waar je in de zomer nog een weide vol drogende vlaskapellen kan zien. Vele experimenten in het atelier én het advies van ondernemer Stefaan Mommerency leidden uiteindelijk tot een unieke geurinstallatie in Texture.

Geurinstallatie

Peter De Cupere realiseerde een poëtische geurinstallatie tegen september 2015. Ze verbeeldt zijn eigen interpretatie van het rootproces en mixt romantiek met industriële realiteit. De Cupere biedt de bezoeker een totaalervaring en nodigt hem/haar uit om te participeren en de geur op te snuiven. De permanente geurinstallatie in de Leiekamer roept heel wat verhalen, reacties en emoties op bij de bezoeker. Voor Texture vormen zij een even belangrijk resultaat van dit project. 

Participatie

Het parfum dat Peter De Cupere in zijn labo creëerde op basis van stalen, beschrijvingen en geuranalyses werd voorgelegd aan een raad der wijzen of ‘geurpanel’ van oud-vlassers. Zij konden beoordelen of die kunstmatige geur een correcte reproductie was. De kunstenaar baseerde zich op de aanwijzingen van het geurpanel om zijn resultaat te optimaliseren.

Wat is roten?

Roten is het weken van vlas in water om de vlasvezels los te kunnen maken van de vlasstengel. Het is een delicaat proces dat tot 1943 gebeurde in grote houten bakken – de zogenaamde hekkens – in de Leie.  Tijdens het roten lost de natuurlijke lijm of pectine in de vlasstengels op zodat ze vrij komen van de houtachtige bast. Na 1943 gebeurde diezelfde bewerking in de betonroterijen in de vlasstreek.