header vierkante meter vlas

Kalender
1m2 Vlas

18 dec 2024 > 08 mrt 2025

Zaai je eigen 1m2 vlas 

Doe mee en doorloop het gehele proces van vlaszaadje tot linnen textiel op 1 vierkante meter in jouw eigen tuin. 

Van maart tot oktober krijg je van ons maandelijks informatieve filmpjes in je mailbox over het proces en potentieel van vlas. In online webinars inspireren we je met verhalen van professionals over de hedendaagse vlasteelt, duurzaam design met linnen en erfgoedverhalen uit de sector. Je kan ook deelnemen aan onze hands-on verwerkingsdagen en workshops, terwijl je je ervaringen deelt met andere vlasliefhebbers. Of je kan mee op inspiratiereis langs hotspots van de vlassector: van het bloeiende vlasveld langs de zwingelarij tot in de weverij.  

Het eindresultaat?

Veel nieuwe inzichten en een zelfgemaakt servet dat je meeneemt naar een gezamenlijke lunch aan het einde van het project. Het zelf verbouwen van vlas, het zien groeien van zaad tot vezel en uiteindelijk tot een weefsel, roept vanzelf vragen op over hoe we vandaag textiel maken en gebruiken. 1m2 vlas wil je zo inspireren om duurzamere keuzes te maken.  

vlasclose

Aanmelden 

Koop je starterskit voor 1m2 vlas via onze webshop, Dat kan tot en met 9 maart 2025. We sluiten dit jaar af bij maximaal 400 deelnemers.  

kOOP JE STARTERSKIT   dOE EEN STARTERSKIT CADEAU

In de deelnameprijs van 25 euro is inbegrepen: 

  • Een zakje vlaszaad voor 1 vierkante meter.  
  • Maandelijkse digitale nieuwsbrieven met tutorialvideo’s. 
  • Deelname aan vlasverwerkingsdagen in Texture.  
  • Toegang tot een online community waarin je met andere deelnemers ervaringen kan uitwisselen.  
  • Deelname aan 3 online webinars, die verder duiken in het vlasverhaal, van erfgoed over landbouw tot design (data en inhoud volgt).  
  • Deelname aan een afsluitende bijeenkomst in Texture museum, Kortrijk. 

Voor de inspiratiereis, workshops spinnen en weven kan je later optioneel inschrijven en betalen. 

Aanmelding enkel mogelijk in België. Registraties uit andere landen worden niet opgestuurd, noch terugbetaald. 

Planning

Je ontvangt in maart 2025 via de post een enveloppe met vlaszaadjes. Van maart tot november sturen we je een maandelijkse nieuwsbrief met instructies om te zaaien, oogsten en verwerken.

maart – april | veld voorbereiden en zaaien
mei – juni | wieden
juli – augustus | oogsten en roten
september – oktober | vlasverwerking van vlasplant tot linnenvezel
oktober – november | spinnen en weven
december | afsluitende bijeenkomst in Texture Kortrijk  

 

Hekelen

Stappen 

Al zin om aan de slag te gaan?
Zo ziet het vlasjaar er uit: 

Veldwerk: van vlaszaad tot plant 

Vlas is een typisch gewas voor onze regio. Het wordt hier al eeuwenlang gekweekt en verwerkt. Meer dan 85% van alle vlas dat vandaag wereldwijd gekweekt wordt, groeit in België, Noord-Frankrijk en Nederland. Vlas wordt in onze regio rond de 100e dag van het jaar gezaaid, tussen midden maart en eind april. Nog eens 100 dagen later wordt het al geoogst, meestal eind juli of begin augustus. Het groeit op die korte tijd uit tot een plant van zo’n 100 cm hoog. In juni bloeit het vlas prachtig blauwpaars. De vlasplanten worden daarna uitgetrokken, want de vezel loopt door tot in de wortel. Dat wordt slijten genoemd. Het vlas wordt meteen ook gerepeld: de zaadbolletjes worden van de stengel getrokken. Daarna wordt het vlas op het veld te roten gelegd. Zo weken de vezels los van de houterige kern. Afhankelijk van het weer duurt dit ongeveer een maand. Daarna wordt het vlas gebundeld en ingeschuurd in een droge ruimte.  

Winterwerk: van plant tot vezel… 

Om de vezels uit de plant te halen, wordt het gerote, droge vlas eerst gebrakeld: de stengels worden gebroken zodat de houtdeeltjes loskomen van de vezels. Bij het zwingelen worden de laatste houtdeeltjes van de vezel verwijderd. Als laatste wordt er gehekeld: de vezel wordt ‘gekamd’ tot er een mooie bundel vlas overblijft, die doet denken aan haar. Het bijzondere is dat bij de machinale verwerking precies dezelfde handelingen nodig zijn, waardoor je het proces echt kan doorgronden.  

… en van vezel tot linnen 

De bundels van het lange gehekelde vlas worden opgedraaid tot een zogenaamde vlaspop. Dit vlas wordt gesponnen tot een linnendraad. Hoe dunner de draad, hoe hoogwaardiger het linnengoed zal zijn. De minder lange vezels die na het hekelen overblijven noemen we klodden, deze worden ook tot vlaspoppen gemaakt maar worden gebruikt voor het meer alledaagse linnengoed. Uiteindelijk blijven er hele korte vezels over. Die worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld touw en graanzakken, om papier van te scheppen of tot isolatiemateriaal te verwerken.  

1m2 vlas is een initiatief van Texture, in samenwerking met Vaklab en Crafts Council Nederland 

1m2 vlas startte in 2020 in Zweden (1kvm lin) en werd de voorbije jaren opgepikt door organisaties in verschillende Europese landen: volgend jaar kan je je eigen vlas kweken in België, maar ook in Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland!