TEXLAB#1 Tafelgeesten

EXCLUSIEF DAMASTEN TAFELLAKEN

Ontwerp: Wim Opbrouck
Productie: Verilin, Heule

Wim Opbrouck stamt langs moeders kant af van de bekende vlasfamilie Decavele. Hij woont in een omgebouwde vlasloods en in zijn tuin staat nog een rootput. Hij was direct gewonnen om een exclusief tafellaken in damast te ontwerpen voor Texture. Kortrijk was sinds de 16de eeuw een wereldcentrum van kostbare hagelwitte linnen damasten. Texture bezit een wereldberoemde collectie met heel wat historische en gefigureerde servetten en tafellakens. Een damast werd vaak vervaardigd naar aanleiding van een feestelijke gebeurtenis.

Wim vindt het: “fantastisch dat mensen nog de moeite en de tijd nemen om zich te verdiepen in de juiste manier van weven, in de perfecte afwerking van de boorden, in kleine geborduurde details. Het is een oude ambacht, maar ook weer heel erg hedendaags." Hippe koks zoals Sergio Herman zakken af naar Verilin om daar een ganse voormiddag uit te zoeken wat het perfecte tafellinnen zou kunnen zijn, welke textuur best aansluit bij het interieur van het restaurant of bij hun gerechten.

11 tafelgeesten

Het ontwerp bestaat uit 11 verschillende personages – tafelgasten – die met elkaar in dialoog gaan. Bij elke feestmaaltijd zitten die 11 ‘gasten’ mee aan tafel. Ze dragen verhalen in zich die terug gaan tot de 16e eeuw, want toen al werd er vlas verwerkt in de streek van Kortrijk. Het zijn ‘tafelgeesten’ waarvan de koppen enkel door een bepaalde lichtinval zichtbaar zijn. Kaarslicht is naar verluid het beste licht om ze te zien verschijnen.

82 genummerde stuks

Het exclusieve tafellaken in Kortrijks damastlinnen was te koop ter gelegenheid van de heropening van Texture in een gelimiteerde, genummerde oplage van 82 stuks (refererend aan het jaar 1982, oprichting Vlasmuseum). 100% Belgisch linnen, 170 x 300 cm, jacquard geweven, met uniek oplagenummer in rood borduurwerk (uitverkocht).

Bijhorende servetten te koop in de shop!