ONTWERPER

Wim Opbrouck

PRODUCENT

Verilin, Heule

RODE DRAAD

Exclusief damasten tafellaken als ode aan het Kortrijkse erfgoed

SPILFIGUREN & ROLLEN

Acteur, zanger en presentator Wim Opbrouck ontwierp in 2014 de ‘Tafelgeesten’, een uniek tafellaken in damast. In een delicate blauwe pentekening toonde hij 11 gasten aan het einde van een uitbundige feestmaaltijd. Ze dragen verhalen in zich die teruggaan tot de vlasverwerking in de streek rond Kortrijk tijdens de zestiende eeuw. Hun hoofden zijn enkel zichtbaar bij een bepaalde lichtinval. Vooral bij kaarslicht.

De wereldvermaarde weverij Verilin bracht de 11 ‘geesten’ tot leven op 100% Belgisch linnen. In 2022 kwam er een robuustere remake van het dubbelzijdig geweven tafellaken in een krachtige Buio-kleur met een pittig fluoroze borduuraccent.

HISTORISCH WEEFSEL

Wim stamt langs moederskant af van de bekende vlasfamilie Decavele. Hij woont in een omgebouwde vlasloods en in zijn tuin staat nog een rootput. Geen wonder dat hij meteen gewonnen was om voor Texture een exclusief tafellaken in damast te ontwerpen. Het hagelwitte weefsel stond eeuwen geleden al symbool voor luxe en feest. Tot op vandaag kloppen sterrenchefs aan bij Verilin voor tafellinnen in damast om de culinaire beleving van hun gasten helemaal af te maken.

Wims tafelgeesten in huis halen? 
Klop dan aan in onze webshop.