Preetjes molen in Heule (c) Ruth Pattyn

Ontdek
Preetjes molen

Roten, brakelen en zwingelen. We trekken het vlaswoordenboek open op weg richting de Preetjes Molen in Heule. In deze laatste nog werkende vlaszwingelmolen van Europa koppelde gewezen molenaar Ivo Deprez de stermolen aan windenergie in 1866 om het vlas te verwerken. Op z’n hoogtepunt telde Heule maar liefst tien zwingelmolens!

Molenaar Henri in Preetjes molen

Bezoek

Dankzij De Vrienden van Preetjes is de oude molen vandaag beschermd erfgoed en kan je er ontdekken wat de krakende en charmante balken te vertellen hebben. In 2024 krijgt de molen een zorgvuldige restauratie- en opknapbeurt. Daardoor kan de molen tijdelijk niet draaien. Toch blijft een bezoek de moeite waard. 

Zo blijft Preetjes Molen tijdens het molenseizoen van april tot september publiek toegankelijk. Elke derde zondag kan je er tussen 14 en 17u een kijkje nemen. Je pikt meteen een demonstratie mee van molenaars Henri, Koen en Jurgen. Liever een bezoek in groep of met de klas? Ook dat kan.

Speel de Molenbrigade in Preetjes molen

Mini-molenaars

Een koffer op maat van kinderen tussen 5 en 12 jaar. Voor de kleinsten is er een molenkleurplaat, maar je kan ook het mysterie van de graanpotten spelen. Of ga aan de slag met anemometer en kompas... Wie knutselt een draaimolentje voor de patroonheilige van de molenaars? Welkom bij De Molenbrigade! Vraag ernaar!

 

PRAKTISCHE INFO

  • Adres: Hoge Dreef, Heule (2,6 km wandelen van Texture)
  • Wanneer: april tot september, elke derde zondag van de maand
  • Uren: 14 tot 17u 
  • Uitzonderlijk open op: Molendag Vlaanderen (28 april), Open Monumentendag (8 september), Molendag West-Vlaanderen (20 oktober)
  • Fietsnetwerk Leiestreek West: vertrek vanuit Texture richting de Leie naar fietsknooppunt 10, kies dan knooppunt 63 en 14