
Kunstenaar in residentie: Danny Veys
Studio Texture is de werkplek van museum Texture, waar makers, kunstenaars, onderzoekers, avonturiers en ontwerpers aan de slag kunnen met de materialen en technieken uit ons vlasverleden. Om er dan met eenzelfde ondernemerszin en pioniersgeest nieuwe, verbluffende creaties mee te maken. Als er nu één iemand is die helemaal, maar dan ook helemaal in dat plaatje past, dan is het wel Danny Veys, fotograaf, docent en onderzoeker aan LUCA School of Arts. We zwaaiden dan ook maar wat graag de deuren van onze studio voor hem open.

Zondag 18 juni 2023 was alvast een memorabele dag voor Studio Texture, want voor het eerst werd de Leie van bron tot monding afgevaren in een kano gemaakt uit, jawel, vlascomposiet. Een mooiere illustratie van ons innovatieve vlasverleden konden we niet bedenken. Niet dat de eer ons toekomt, wij hebben vooral gesupporterd. De idee en de uitvoering ervan zijn helemaal voor rekening van Danny Veys en zijn kompaan Francis Soenen. Duursporters pur sang, die regelmatig in internationale wateren zoals de Yukon, Canada opduiken.
Van de Yukon naar de Leie lijkt wel een heel bizarre kronkel, maar Danny Veys is fan van meanders, letterlijk en figuurlijk: "Voor internationale wedstrijden trainen we regelmatig op de Leie, dichtbij huis, dichtbij ons verleden ook. Want de 'golden river' heeft voor onze streek fantastisch veel betekend. Ik wou de confrontatie aangaan met de geschiedenis van de rivier, met ons vlasverleden en zien waar dat ons zou brengen. En dus heb ik dit project opgezet."
Deel één en twee van dat project kan hij alvast afvinken. Samen met Francis bouwde hij dit voorjaar een kano in vlascomposiet. Zo konden ze zelf met vlas werken, het materiaal voelen en de mogelijkheden ervan uittesten. Half juni was het tijd om de Leie te trotseren. Met de vlaskano peddelden ze de Leie af, van de bron in Noord-Frankrijk tot de monding in Gent, maar liefst 131 kilometer, goed voor een tocht van ruim 17 uur. De 9 sluizen waren een uitdaging en de wind en de stroming wilden niet altijd mee, maar de vlaskano hield zich sterk en de sporters ook. Tussendoor was het genieten van de meanders in de Leie.

Deel drie van het project, het onderzoeksluik, zit ook vol meanders, en zo heeft Danny het graag: "Ik ben de archieven van museum Texture ingedoken om meer te weten te komen over het verleden van de Leie en van de vlasindustrie. Ik ben ook experts gaan opzoeken die mij dan weer een heel andere invalshoek gaven. Het is ongelooflijk hoeveel linken er tussen toen en nu te leggen zijn. Als je die volgt, dan rol je van de ene anekdote in de andere. Zo kan je vlas bijvoorbeeld terugvinden in fotografisch papier. Ik ben gefascineerd door analoge fotografie, dus voor mij was dat een fijne ontdekking. En onlangs kon ik de collectie textielkunst van Katoen Natie bezoeken. Daar vind je 3.500 jaar oud Egyptisch linnen terug, gemaakt met dezelfde technieken die we nu nog gebruiken. Ook de planten die ze toen gebruikten voor het kleuren, bijvoorbeeld het rood van meekrap, vind je vandaag in de Textieltuin terug".
Zijn onderzoek zou nog jaren kunnen doorgaan, zoveel interessant materiaal komt hij tegen en zoveel interessante mensen, van historici tot dichters, kruisen zijn pad. Maar tegen eind dit jaar wil hij landen met een publicatie, een 'artistieke gids', zoals hij het zelf noemt, waarin zijn expertise in fotografie, onderzoek en avonturen samenkomen: "Het formaat is gebaseerd op een klein boekje dat ik in de collectie van Texture terugvond, een soort handleiding voor kinderen om te leren spinnen. En goudkleur speelt een hoofdrol in ons drukwerk, als verwijzing naar de 'golden river'. De inhoud wordt een combinatie van weetjes en fictie, van kunst en documentaire. Geen eenduidig verhaal maar een dialoog met het archief, met ons verleden. Een bewondering en beleving van het onvoorstelbare en het onvoorspelbare dat ik op mijn tocht ben tegengekomen."
Dit artikel verscheen eerder in Magazine Studio Texture, editie najaar 2023. In dit magazine bundelen we onze programmatie én brengen we verhalen van makers, meesters en kunstenaars.