ONTWERPER

Christien Meindertsma

PRODUCENT

Secrets of Linen (Jos Vanneste), Harelbeke

RODE DRAAD

Getufte duiven als verwijzing naar de oorlogsgeschiedenis van het Texture-gebouw

SPILFIGUREN & ROLLEN

Christien Meindertsma ontwierp voor Texture een permanente installatie van 200 getufte duiven uit vlas, waarvan 50 unieke. Voor het verenkleed van elke variant gebruikte de Nederlandse designer een ander soort linnen garen en een verschillende tufttechniek. Het toont de vele mogelijkheden van tuften en de brede waaier aan garenvariëteiten

Familiebedrijf Secrets of Linen verzamelde de vlasgarens bij spinnerijen over de hele wereld. Van Normandië tot China. De vrijwilligers van het Kortrijkse kantatelier naaiden de duifjes nauwkeurig in elkaar.

HISTORISCH WEEFSEL

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloten de Duitsers reisduiven van de plaatselijke bevolking op in het pakhuis van de Linen Thread Company, het huidige Texture. De bezetter zag hun als gevleugelde spionnen. Met ‘Pigeon Service’ herstelt Christien de dieren in ere. Garens uit alle uithoeken van de wereld staan symbool voor de lange reizen die ze soms aflegden. Leuk detail: elke duif geeft mee hoeveel kilometer ze in de veren heeft en is voorzien van een enveloppe met briefje om zelf een geheime boodschap te versturen.

De hoofdvogel afschieten? 
Koop een geweven versie van de linnen duiven in onze museumshop.