Preetjes molen

Kalender
Vlaszwingelen in Preetjes molen

21 jul 2024

Vlaszwingelen in Preetjes molen

gratis molendemonstratie en gezinsspel

Preetjes molen in Heule (Kortrijk) is een goed bewaarde, nog draaiende vlaszwingelmolen. Je ontdekt er hoe windkracht aangewend wordt om vlas te zwingelen. Deze houten standaardmolen draagt de naam van zijn bouwer, Ivo Deprez. De molen deed dienst van 1866 tot 1914. In de jaren negentig volgde een grondige restauratie en werd de molen en de omgeving beschermd als dorpsgezicht. 

Van april tot en met september is Preetjes molen voor publiek toegankelijk. Elke derde zondagnamiddag van de maand kan je er een kijkje gaan nemen binnenin, inclusief molendemonstratie. Ook mini-molenaars kunnen er de handen uit de mouwen steken, en dit met de koffer van “de Molenbrigade”. Die zit boordevol activiteiten, uitgewerkt op maat van kinderen tussen 5 en 12 jaar. Ze maken op een speelse manier kennis met het molenambacht. Ja, de molen, dat is sjieke techniek! Een ideale gezinsuitstap. 

PRAKTISCHE INFO

  • Voor wie: voor iedereen met interesse in historische ambachten en molentechniek, ook leuk voor mini-molenaars
  • Wanneer: april tot september, elke derde zondag van de maand, telkens van 14 tot 17 uur
  • Uitzonderlijk open op: Molendag Vlaanderen (28 april), Open Monumentendag (8 september), Molendag West-Vlaanderen (20 oktober)
  • Waar: Hoge Dreef, Heule (2,6 km wandelen van Texture)
  • Prijs: gratis