Iedereen vlasboer!

Nieuws
Iedereen vlasboer!

05 jun 2024

Doe mee met #IedereenVlasboer!

Bij een bezoek aan Texture krijg je een gratis zakje vlaszaad. Het is nu aan jou om het te zaaien in je tuin of terraspot. Doe mee met #IedereenVlasboer en deel jouw groei- en bloeifoto's op sociale media. Het wordt vlas-tastisch!

Wat zit er in het zakje?

Ons lijnzaadzakje bevat 6 gram vlaszaad, genoeg voor een mini-vlaschaard van ongeveer een halve vierkante meter. Ideaal als originele en mooie terrasplant of voor een stukje wilde tuin.

Wanneer zaaien?

De beste zaaitijd op de akkers is half maart/april. Al na 100 dagen is de plant volwassen, dus in juni kun je de bloei van de blauwe bloempjes verwachten. Hobbyisten mogen de zaaiperiode wat ruimer interpreteren. Zaai jouw zakje vlaszaad tussen maart en juni en geniet van de bloei tussen juni en september.

Het wonder van vlas

Vlas bloeit in de ochtend en de bloemblaadjes vallen in de vroege namiddag onder invloed van de warmte. Maar de volgende dag verschijnen er weer nieuwe bloemetjes! Geniet van dit natuurlijke wonder in je eigen tuin of op je terras. Deze zomer wordt iedereen vlasboer! Doe je mee? Deel foto's van je experiment op sociale media met #IedereenVlasboer en laat ons meegenieten van de groei en bloei van jouw vlastuintje!

HOE begin je eraan? Volg deze stappen!

STAP 1: Bereid de aarde voor

Of je nu in de volle grond van je tuin zaait of kiest voor plantbakken, zorg dat je minimaal 20 cm diepte hebt.

  1. In de tuin: Verwijder alle onkruid, woel de aarde goed om en breek de grove aardkluiten zodat het oppervlak mooi effen en fijn is.
  2. In plantbakken: Gebruik gewoon de aarde uit je tuin, potgrond is niet nodig.

Zorg ervoor dat de grond niet kurkdroog is. Bevochtig met een beetje water.

STAP 2: Zaaien maar…

  1. Trek met je vinger lijnen in de aarde en verspreid de zaadjes met een identieke ruimte ertussen.
  2. Bedek de zaadjes met een dunne laag aarde (1 à 2 cm) en druk deze voorzichtig aan met je hand.

Na tien dagen zullen de eerste jonge scheutjes verschijnen. Het duurt ongeveer 100 dagen om de eerste bloemen te zien bloeien.

Leuk weetje!

Eén hectare vlas levert 20.000 km vezels op, wat genoeg is voor 3.750 m² linnen stof, 2200 T-shirts of 1375 stoelen in samengesteld linnen.