Residentie Danny Veys in Texture

Residentie
Danny Veys

THE FLAX CANOE FLOATS ON THE GOLDEN RIVER
7/2/23 – 31/12/23

Terug naar de bron

In hun pop-upatelier bij Texture werkten fotograaf en gepassioneerd kanovaarder Danny Vaes en zijn kompaan Francis Soenen twee maanden lang aan een kano uit vlascomposiet. Op 18 juni 2023 voeren ze ermee de Leie af. Van de bron in het Franse Aire-sur-la-Lys tot de monding in Gent. Goed voor een traject van 131 kilometer. Ook in aanloop peddelden ze wekelijks over ‘the golden river’, steevast met camera aan boord. Het leverde ontelbare beelden en verhalen op. Ze tonen de Leie vanuit een verrassend perspectief en beschrijven het landschap dat aan de basis lag van onze vlasgeschiedenis.

Het project vindt zijn oorsprong in de Leie, de rivier die ons de kans gaf ons te ontwikkelen als duursporters. Door deze connectie en ons verlangen naar uitdaging, gingen we onze eigen kano’s bouwen. De combinatie van beide interesses loodste ons naar de vlasgeschiedenis van deze regio.

Inter-actie!

Duizenden mensen volgden het avontuur van het tweetal op de voet. Zowel online als fysiek in hun museale werkplaats. Op zondag 5 maart 2023 ging de kano voor het eerst te water en in juni zette Francis museumbezoekers aan het werk met fotografische technieken. Naast het publiek zocht hij ook de interactie op met jonge schrijvers en kunstenaars uit de regio. Het mondde uit in een uitzonderlijke publicatie waarin het ambachtelijke, historische, landschappelijke en experimentele karakter van het project samenkomen in woord en beeld.

Deze performance belichaamt een samenvallen van alle elementen. Het vlas heeft vorm gevonden in een kano die vervolgens het water bevaart waar de vezel zijn bestaansgrond kent.

History meets fantasy

In The flax canoe floats on the golden river vloeien Danny’s liefde voor fysieke uitdagingen en fotografie samen. Zijn voorafgaand artistiek onderzoek meandert door de geschiedenis van en op de gronden langs de Leie. En steunt voluit op het museumarchief van Texture. Maandenlang grasduinde hij door de collectie en documenteerde hij verhalen en objecten waarin de Leie centraal staat. Om ze vervolgens uit hun oorspronkelijke context te halen en los te laten op zijn fantasie. Met de vlaskano, het boek en de fysieke uitdaging als beklijvende exponenten.

Het boek bij jou in de kast?
Navigeer snel naar onze shop

Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys
Residentie Danny Veys