ONTWERPER

Peter De Cupere

PRODUCENT

Vlasbedrijf Mommerency, Ingelmunster

RODE DRAAD

Een kunstwerk dat doet mijmeren over de geur in de streek tijdens het rootseizoen 

SPILFIGUREN & ROLLEN

Een jaar na de opening van Texture creëerde Peter De Cupere een poëtisch geurkunstwerk in het museum. De permanente installatie verbeeldt zijn interpretatie van het rootproces, het weken van vlas in de Leie om de vezels los te maken van de stengels. Peter reproduceerde de geur die daarbij vrijkomt op basis van stalen, beschrijvingen en analyses. Met een druk op de knop snuift elke bezoeker letterlijk de sfeer op van het rootseizoen in het oude Kortrijk.

Vlasbedrijf Mommerency uit Ingelmunster past het procedé vandaag nog steeds toe en ondersteunde de geurkunstenaar bij de samenstelling van het parfum. De finale beoordeling lag in handen van een geurpanel van oud-vlassers

HISTORISCH WEEFSEL

In de getuigenissen over de rijke vlasgeschiedenis kwam één item altijd weer terug: de typische geur die tijdens het roten in de stad en de hele regio hing. Het delicate proces gebeurde tot 1943 in houten bakken in de Leie. Door het water kwam de natuurlijke lijm (pectine) in de vlasstengels los, wat zorgde voor een specifiek aroma. De installatie brengt het parfum van de Leie terug naar Kortrijk. En dat roept bij veel bezoekers heel wat emoties en nieuwe verhalen op.