ONTWERPER

Tim Duerinck

PRODUCENT

Eco-Technilin, Valliquerville (FR), Deltracon, Ingelmunster en Sofa Cover, Deerlijk

RODE DRAAD

De bouw van een speelklare cello uit natuurlijke vlasvezels

SPILFIGUREN & ROLLEN

Tim Duerinck is geen klassieke instrumentenbouwer. Al jaren experimenteert hij met nieuwe vormen en duurzame materialen zoals piepschuim en carbon. Op uitnodiging van Texture bouwde hij in een open atelier vijf maanden lang aan een cello uit vlasvezels. Vlas is licht, sterk en heeft een natuurlijk dempend karakter

Samen met textielontwerpster Esther Van Schuylenbergh zocht Tim naar de juiste weefsels en bindingen om het vlascomposiet mooier te maken. Eco-Technilin stond hun bij met materiaaladvies en weverijen Deltracon en Sofa Cover werkten de weefstalen uit. 

HISTORISCH WEEFSEL

Een oeroud instrument op basis van een oeroude grondstof, maar met een hedendaagse touch en modern geluid. Dat ondervond ook cellist Benjamin Glorieux. Hij finetunede Tims ontwerp en componeerde er een speciaal muziekstuk voor, gebaseerd op oude vlasliederen uit de Texture-collectie. Kers op de taart was een vlascelloconcert met de leerlingen van het Conservatorium Kortrijk in de Kroonzaal van het museum. Muziek- en textielgeschiedenis in perfecte harmonie! Laat je tijdens je bezoek ook verwonderen door onze vele andere hightech ontwerpen in vlascomposiet.

De vlascello van Tim zelf bespelen?
Reserveer je oefensessie bij Ariane