header Becoming a Body of Water

Kalender
Becoming a Body of Water

29 jun 2024 > 06 okt 2024

Met ‘Becoming a Body of Water’ creëert Sarah Westphal een immersieve installatie op de bovenste verdieping van Texture. Je wordt ondergedompeld in een meditatieve setting waarin landschap en onderwaterwereld samenkomen. Het werk verkent de relatie tussen de mens en de oceaan, tussen dieren en planten, en tussen natuurlijke en artificiële materialen.  

Westphal’s fascinatie voor het leven onder het wateroppervlak komt voort uit haar werk ‘Fôret océanique’, dat zij maakte voor Triënnale Kortrijk 2021. Om te kunnen ervaren hoe het voelt om als kleine mens deel uit te maken van het grote oceanische ecosysteem, leerde zij duiken en filmen onderwater. Dit bracht haar ertoe om de prachtige onderwaterwereld in Japan te verkennen met haar camera. Deze video is onderdeel van 'Becoming a Body of Water’ en onthult verborgen symbiotische relaties in het onderwaterlandschap. De installatie spoort aan tot een verbinding met onze omgeving en het ontdekken van nieuwe manieren om de wereld te begrijpen door het gebruik van al onze zintuigen.  

Sarah Westphal portret

In haar multidisciplinaire werk onderzoekt Sarah Westphal begrippen als tijd, perceptie en bewustzijn. Ze verdiept zich in vragen over onze relatie met onze omgeving. Ze verkent zaken zoals de betekenis van persoonlijke ruimte en het fragiele ecosysteem van de onderwaterwereld. Haar werk spreekt meerdere zintuigen aan door middel van gebruik van sculpturen, video, fotografie, en licht, en moedigt de toeschouwer aan tot herverbinding met onze omgeving.  

‘Becoming a Body of Water’ maakt deel uit van de Triënnale Kortrijk 2024, een parcours met kunstinstallaties op 14 unieke locaties in historisch Kortrijk. Het thema is ‘After Paradise’. Wat komt er na de harmonie en overvloed van het paradijs? Het na-paradijs confronteert ons met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu. Toch wil ‘After Paradise’ eerder een positief verhaal vertellen. Verantwoordelijkheid nemen en empowerment staan hierbij centraal. De artistieke invulling weerspiegelt dit, met een focus op werken die uitdagen tot dialoog, reflectie en actie. 

beeld Becoming a Body of Water
Dompel je onder in een meditatieve setting waarin landschap en onderwaterwereld samenkomen.

Wie het werk van Sarah Westphal wil bezichtigen, kan van 29 juni tot 6 oktober 2024 terecht in Texture Kortrijk. Van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10 tot 18 uur. Omdat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn, hanteert Triënnale Kortrijk het principe 'pay what you can'. Je betaalt de prijs die aansluit bij jouw financiële mogelijkheden. Meer info lees je op de website van Triënnale Kortrijk