Leiekamer in Texture

Ontdek
Het museum

Texture neemt je stevig op sleeptouw doorheen de geschiedenis van de linnen- en vlasnijverheid. Het museum vertelt het verhaal van hoe het vakmanschap van toen, vandaag nog steeds doorsijpelt in ons leven. Een verhaal met sterke wortels over gedurfd ondernemerschap, revolutionaire innovatie en wendbaarheid!

In drie rijkgevulde kamers ontdek je dat ‘Courtrai flax’ – of Kortrijks vlas – nog steeds bekend staat als een internationaal topproduct. In Texture graaf je dieper in het verleden. Het voormalige vlaszendhuis is de perfecte plek om een boeiend stukje streekgebonden geschiedenis te ontrafelen. De oevers van de Leie vormen de – uhm – leidraad doorheen het verhaal.

Wonderkamer in Texture

Wonderkamer

Op het gelijkvloers kan je je verwonderen in een speels laboratorium. Proef, voel en test de impact die vlas op ons dagelijks leven heeft. De vlasplant vormt de basis van objecten die we dagelijks gebruiken: van een zomerse linnen jurk tot zeep en Amerikaanse dollarbiljetten. Een dankbaar product voor heel wat ondernemers, designers en wetenschappers.

Leiekamer in Texture

Leiekamer

Via de rode trap omhoog belandt je in een labyrint. Hier wandel je door de geschiedenis van vlas en linnen. De vele objecten en verhalen katapulteren je terug in de tijd en vertellen het turbulente relaas van de vlasnijverheid in onze streken. Het is er eentje met vallen, opstaan, nóg eens vallen en terug rechtkrabbelen. De vlassers brachten een knap staaltje wendbaarheid aan de dag. Van een stelletje denkers, durvers en doeners gesproken! 

Schatkamer in Texture

Schatkamer

Schatten bewaar je op zolder, toch? Onder het gekroonde dak snuister je in de rijke textielcollectie van damasten, complex kant- en handwerk en fijne weefsels. Een kamer die jong en oud moeiteloos inspireert. Regelmatig wisselen we hier stukken uit onze enorme textielcollectie en wandel je door een nieuwe schatkamer. Waarom het hier zo donker is? Aha... omdat textiel een delicaat goedje is. Ook de temperatuur is aangepast aan de unieke collecties. Volg het licht en geef je ogen de kost!

Studio Texture

Studio Texture

Voor de échte doeners en makers is er ook Studio Texture. Met onder andere een kant-, tuft- en vlasatelier voor bij wie het kriebelt in de vingers. In Studio Texture roepen we versterking van buitenaf in om verder te schrijven aan het hedendaagse verhaal van weleer. Met het creatieve en innoverende TEXLAB brengen we kunstenaars en lokale familiebedrijven in contact met ons vlasverhaal.