Vlasvelden in bloei

Ontdek
Vlasvelden in bloei

In juni staan de vlasvelden opnieuw in bloei! Wie wil genieten van het magische uitzicht in volle glorie moet er snel bij zijn: de paarse bloemetjes zijn ongeveer een maand te bezichtigen. Hét ideale moment om de zomer van 2024 in te zetten met een verrassende uitstap in eigen land! Museum Texture wijst je de weg en brengt voor jou ruim 4000 bloeiende vlasvelden in België in kaart.

Disclaimer: ongunstige weersomstandigheden speelden de vlasboeren ook dit jaar parten en hierdoor is niet elk aangeduid perceel op de kaart ook effectief een bloeiend vlasveld. Landbouwers geven namelijk op voorhand aan de overheid door op welke percelen ze vlas zullen zaaien, maar het weer kan roet in het eten strooien, waardoor de vlasboer niet tijdig kan inzaaien, of beslist om een ander gewas te zaaien/planten. 

Ooit op vlassafari geweest?

Spring op de fiets en ga op jacht naar de blauwbloeiende vlasvelden. Ook dit jaar zwermen we uit over heel België. Er is heel wat vlas te spotten in Vlaanderen (ruim 1400 velden) en Wallonië (ruim 2600 velden).  

Deel je foto's met #vlassafari en laat @texturekortrijk meegenieten van jouw trofeeën! Timing is everything. Vlasbloempjes staan 's morgens in bloei en zijn tegen de vroege namiddag al uitgebloeid. Vroeg opstaan is de boodschap! Net zoals bij een echte safari! Veel fietsplezier!

Fietsen langs bloeiende vlasvelden

Vlassafari met knooppunten

Afstand: 40 km

Start aan museum Texture en rij tot aan de Leie, ga daarna naar links tot aan knooppunt 10 en volg dan deze route:

10 - 18 - 48 - 81 - 6 - 90 - 11 - 31 - 42 - 14 - 47 - 1 - 5 - 33 - 39 - 23 - 29 - 24 - 26 - 35 - 28 - 10

Onderweg passeer je 10 vlasvelden.

Haal je knooppuntensticker op aan de balie van Texture, vanaf woensdag 5 juni 2024.

Fietsen langs bloeiende vlasvelden

Vlassafari 2.0

Afstand: 75 km

Wil je méér vlasvelden zien? Verlaat dan het pad van de fietsknooppunten en kies voor onze fietsroute van 75 km. Je passeert onderweg circa 15 vlasvelden! Je vertrekt en eindigt aan museum Texture. 

naar de website van Komoot

fietsen langs bloeiende vlasvelden

Vlassafari XL

Afstand: 116 km

Echte flandriens genieten op een tocht van 116 km van heel wat blauw en paars bloeiende vlasvelden. Je start aan museum Texture. De fietstocht in lusvorm neemt je al snel de taalgrens over. In Wallonië vind je dan ook heel wat vlasvelden! Warm die benen op, want onderweg staan je wat klimmetjes te wachten. Een vlas-tastische route van 1020 hoogtemeters en minstens 20 vlasvelden.

naar de website van Komoot

Vlas à Vélo met Jan Lefebvre

Vlas à Vélo

Is een begeleide vlasfietstocht meer jouw ding? Boek dan jouw ticket voor “Vlas à Vélo”. Niemand minder dan vlaskenner en Texture ambassadeur Jan Lefebvre neemt je mee op sleeptouw op vrijdag 14 juni of zaterdag 15 juni. In 2024 valt zijn keuze op de Franse en Vlaamse Westhoek, met pittoreske stops in Hondschote en Alveringem. 

Naar de kalender