Preetjes Molen

Preetjes Molen in de Hoge Dreef te Heule is de enige bewaarde en nog werkende vlaszwingelmolen in Europa. De houten standaardmolen wordt genoemd naar zijn bouwer, Ivo Deprez († 1913) uit Heule.

TIP: vertrek vanuit Texture richting de Leie naar fietsknooppunt 10 en kies vervolgens knooppunt 63 en 14 en je passeert aan deze molen. Het fietsnetwerk Leiestreek West komt hier voorbij. Ook te voet bereik je vlot Preetjes Molen. De afstand tussen Texture en Preetjes Molen bedraagt slechts 2,6 km. 

Historiek 

De vlasnijverheid in de streek van Kortrijk specialiseert zich vanaf de jaren 1850 in de bereiding van vlasvezels, klaar om te spinnen. De vereiste bewerkingen zijn: roten, brakelen en zwingelen. Het zwingelen van het vlas dient om de gebroken houtdeeltjes door een kappende beweging uit het gebrakelde vlas te slaan zodat de vezels volledig vrijkomen. Het zwingelen op een Vlaamse stermolen wordt aangedreven met pedalen. In 1866 koppelt Ivo Deprez deze stermolen aan windenergie. Omstreeks 1870 staan er in Heule alleen al 10 zwingelmolens. De molen werd gebruikt tot 1914 en is vandaag een beschermd moment, mede dankzij de vzw Vrienden van Preetjes Molen die zich jarenlang ingezet hebben om dit unieke vlaserfgoed te bewaren. Sinds 2016 is de stad Kortrijk de nieuwe eigenaar en op vandaag staat Texture in voor de exploitatie.

Meer info: Preetjes molen‎

Bezoek de molen

Van april tot en met september is Preetjes Molen voor publiek toegankelijk. Elke derde zondag van de maand kan je tussen 14 en 17 uur een kijkje gaan nemen binnenin de molen. Je pikt tegelijkertijd een gratis demonstratie mee van molenaars Henri Kerckhof en/of Koen Aelvoet.

Noteer alle data van 2020: 21.06 | 19.07 | 16.08 | 20.09

april t.e.m. september, elke derde zondag van de maand | 14.00 - 17.00 | gratis

OPGELET: Wegens corona-maatregelen gaat een bezoek aan de molen NIET door op 19 en 26 april (Vlaamse Molendag en Erfgoeddag), alsook niet op 17 mei! Dank voor het begrip.

Plan een groepsbezoek

Wil je graag in groep de molen bezoeken? Ook dat kan! Neem contact op met Texture om een afspraak in te plannen. Een bezoek duurt 45 minuten. We raden aan om de molen te bezoeken tijdens het molenseizoen (april-september). 

doorheen het jaar | op afspraak | € 2 per persoon, met een minimum van € 20 voor groepen (maximum 15 personen per groep)| gids inbegrepen